EU-medlemslandene er blevet enige om nedskæring af gasforbruget. Foto: Shutterstock
EU-medlemslandene er blevet enige om nedskæring af gasforbruget. Foto: Shutterstock

Landene er blevet enige om gasplan og "Union Alert"

Politik

26/07/2022 14:42

J. Bøgen

Aftalen baseres på frivillighed, men med mulighed for tvang

For kort tid siden blev EU-landene enige om en aftale, der indebærer frivillig nedskæringer i gasforbruget i den kommende vinter. 

Der er tale om EU-kommissionens forslag 'Save gas for a safe winter', som blev præsenteret i sidste uge, og hvor kommissionen foreslog en frivillig reduktion på 15 procent fra august til marts næste år.

Men kommissionen har også mulighed for at "tvinge" medlemslandende til at skrue ned for gassen. Man er nemlig også blevet enige om at aktivere den såkaldte "Union Alert" - en nødretstilstand, der giver kommissionen mulighed for at pålægge medlemslande at gøre noget bestemt.

Netop udsigten til obligatorisk nedskæring har ført til stort uenighed blandt medlemslandene. For eksempel har Spanien, Portugal og Polen talt for, at det skal være op til det enkelte medlemslande at bestemme, hvor meget de vil reducere med. 

Nødretstilstand er en del af aftalen, men der er en række undtagelser. 

Eksempelvis er en række medlemslande undtaget fra at skrue ned for gassen, hvis nødretstilstanden indtræffer. 

Der er her tale om medlemslande, som ikke er forbundet til de øvrige medlemslandes gasnetværker, og medlemslande, der er afhængige af gas til elproduktionen, da de ikke er forbundet til det europæiske el-system.

Aftalen forventes at blive vedtaget inden for de kommende dage. 

Begejstret dansk minister

Enigheden om den nye aftale er ifølge Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, et symbol på europæisk sammenhold. 

"I dag blev vi enige om at reducere vores gasforbrug for at forberede os på en vinter uden russisk gas. Igen beviser vi, at EU står sammen mod Putins aggressioner og forsøg på at splitte os," skriver Jørgensen på Twitter. 

Mest Læste

Annonce