EU vil have medlemslandende til at reducere gasforbruget med 15 procent fra 1. august. Foto: Shutterstock
EU vil have medlemslandende til at reducere gasforbruget med 15 procent fra 1. august. Foto: Shutterstock

Minister lover: "I vil ikke kunne mærke det med det samme"

Forbrug

21/7/22 8:11

Jens Asbjørn Bøgen

Forsyningsministeren garanterer, at danskerne ikke vil mærke nedskæringen fra den ene dag til den anden.

Danmark støtter op om EU-Kommissionens forslag om, at unionens medlemslande frivilligt skal reducere forbruget af gas med 15 procent.

Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Han slår samtidig fast, at en sådan gasreduktion ikke vil ramme den enkelte borger i Danmark fra 1. august.

"Det her er ikke noget, som den almindelig dansker vil mærke fra den ene dag til den anden. Vi har været i gang ganske længe i Danmark med at forberede os på denne situation," siger Dan Jørgensen.

Det skriver TV 2.

Forslaget blev offentliggjort onsdag som en del af planen "Save gas for a safe winter", som skal forhindre en lurende gaskrise, hvis Rusland lukker for gasforsyningen til Europa.

Skal ske om mindre end to uger

Reduktionen på 15 procent skal ske i perioden fra 1. august til 23. marts, men selvom startdatoen er lige om hjørnet, er dansk industri allerede godt forberedt siger Dan Jørgensen.

Han peger på, at der allerede er sket en betydelig reduktion i gasforbruget i Danmark, og det har givet os mulighed for at få fyldt vores gaslagre.

"Og det er de lagre, der skal sikre, at produktionen stadig kan fortsætte, og at de mennesker, der er afhængige af gas til opvarmning i private hjem, stadig kan få den opvarmning i en situation, hvor der bliver lukket for gassen, siger ministeren til TV 2.

I forbindelse med præsentationen af planen gjorde EU-Kommissionen det også klart, at de ønsker at indføre en særlig nødretstilstand kaldet "Union Alert". Det vil give kommissionen magt til at pålægge medlemslandene obligatoriske reduktioner i gasforbruget.

Dan Jørgensen håber dog, at det ikke bliver nødvendigt at indføre "Union Alert". For det vil være et stærkt signal, hvis alle medlemslandende går med til at følge planen frivilligt.

Har allerede reduceret forbruget

Danmark har allerede reduceret gasforbruget "betragteligt". Det vil gøre det nemmere for Danmark at leve op til kravene i forslaget fra EU-Kommissionen end andre lande, der er langt mere afhængige af gas.

Det er dog ikke ligetil at sætte et præcist tal på Danmarks reduktion, men "det sidder Energistyrelsen og regner på", siger ministeren ifølge TV 2.

Danmark har et relativt lille gasforbrug sammenlignet med store EU-lande som Tyskland og Italien.

Skulle gasrørledningen Nord Stream 1 blive lukket af Rusland vil omkring 50 store danske virksomheder være de første til at miste forsyningen af gas, vurderer Dansk Industri.

Tidligere torsdag blev gasrørsledningen genåbnet efter ti dages nedlukning på grund af serviceeftersyn, men der bliver lige nu kun sendt omkring 30 procent af den maksimale kapacitet.

Annonce