Mette Frederiksen (S) indkalder til pressemøde om energipriserne. Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen (S) indkalder til pressemøde om energipriserne. Foto: Shutterstock

Mette Frederiksen indkalder til pressemøde

Politik

14/09/2022 08:04

J. Bøgen

Det vil foregå senere i dag, onsdag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde i dag, onsdag, kl. 13.

Den kortfattede indkaldelse fortæller kun, at det vil handle om energipriserne, så det er ikke til at sige, om det er en status, eller om det er nye initiativer, der bliver præsenteret.

Det sidste er dog en mulighed, da der er nyt på den front fra EU's side. Læs mere under billedet.

Foto: Screendump, Statsministeriet

EU-kommissionen ønsker nemlig, at medlemslandene skal nemlig til at lægge en særskat på de usædvanligt store fortjenester, der i øjeblikket forgylder mange el-leverandører.

Det skriver TV 2.

Forslaget er 1 af 3, som EU-kommissionen har valgt ud fra en pallette af mulige initiativer til at sikre medlemslandenes energiforsyning den kommende vinter.

Udover særskatten på de store fortjenester vil der eftersigende også komme en såkaldt "solidaritetsskat" på virksomheder, der tjener massive summer på fossile brændstoffer som kul og olie.

Og endelig vil der komme et decideret krav fra EU-kommissionen om, at medlemslandene skal spare energi i de kolde måneder.

Forslagene ventes at blive præsenteret senere onsdag, når EU-kommissionens formand, Ursula Von Der Leyen, holder sin State of the Union-tale.

Skal gå til de hårdest ramte

Ifølge TV 2 vil EU-kommissionen indføre en maksimal fortjeneste for elselskaberne per megawatt-time. Eventuel fortjeneste over det beløb skal inddrages og "omfordeles til udsatte forbrugere".

Årsagen til det forslag er den måde, energipriserne bliver justeret på i Europa.

Som hovedregel er det nemlig omkostningerne ved at producere el fra gas, der bestemmer den generelle pris, og da Rusland har lukket for hanerne til Europa, er prisen for den slags elektricitet banket i vejret.

Men for andre elproducenter er udgifterne slet ikke steget i samme grad. Det gælder for eksempel grønnere alternativer som vind- og vandenergi.

Derfor er der lige nu nogle producenter, der får et klækkeligt overskud ud af deres energiproduktion, fordi deres omkostninger til produktionen ikke er steget mærkbart.

Mest Læste

Annonce