Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mette Frederiksen raser: Vil indføre MitID-godkendelse

Politik

27/05/2024 13:02

J. Bøgen

Det er statsministeren og Socialdemokraternes spidskandidat til EP-valget, der er gået sammen om fem konkrete forslag.

Statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiets spidskandidat til EU-valget, Christel Schaldemose, reagerede med bekymring efter at have set DR-dokumentaren 'Alene hjemme på nettet'.

Dokumentaren skildrer børn og unges udsættelse for upassende indhold på internettet.

Inspireret af denne oplevelse har de to politikere udarbejdet fem konkrete forslag til regulering af børns brug af sociale medier, som de præsenterede i en kronik i Politiken.

Aldersgrænse og MitID

Forslagene inkluderer en hævelse af aldersgrænsen for at oprette profiler på sociale medieplatforme som TikTok og Instagram til 15 år.

For at forhindre snyd med alderen, foreslår de aldersverificering via MitID.

Politikerne påpeger, at det ikke er mobiltelefoner generelt, men specifikt de sociale medier, der udgør et problem.

Derfor vil de også indføre forbud mod funktioner som 'evighedsscroll' og 'autoplay', som bidrager til afhængighed.

Endvidere ønsker de en obligatorisk tidsnotifikation, så brugerne kan se, hvor længe de har været aktive på platformene.

De fem forslag

  1. Aldersgrænse og aldersverificering: Børn under 15 år skal ikke have adgang til sociale medieplatforme. MitID kan anvendes til verificering herhjemme, og der skal arbejdes på en fælles EU-løsning.

  2. Forbud mod afhængighedsskabende design: Funktioner som 'evighedsscroll' og autoplay skal forbydes for at reducere afhængighed.

  3. Forbud mod målrettede reklamer: Reklamer rettet mod børn og unge under 18 år skal forbydes, og sponsoreret indhold skal fremgå tydeligere.

  4. Forbud mod skadeligt indhold: Indhold, der viser overgreb mod børn via kunstig intelligens, skal forbydes.

  5. Tilgængelig kundeservice: Techfirmaerne skal have en tilgængelig kundeservice, hvor man kan klage over indhold og få hjælp.

Behov for EU-lovgivning

Frederiksen og Schaldemose lancerer forslagene kort før EU-valget, hvilket understreger behovet for en fælles europæisk tilgang til problematikken.

Schaldemose er klar over, at forslagene muligvis ikke vil blive mødt med entusiasme fra techgiganterne, men hun understreger nødvendigheden af handling.

"Jeg tror ikke, de synes, det er det bedste forslag i verden, men vi er nødt til at gøre noget. Og vi kommer med det her forslag i EU-valgkampen, for hvis vi skal løse de her problemer, og det skal vi, så skal vi gøre det på EU-plan, for her har vi musklerne, magten og muligheden for at stille dem til ansvar," udtaler Schaldemose.

De fem forslag repræsenterer et ambitiøst forsøg på at skabe et sikrere digitalt miljø for børn og unge, og det bliver spændende at se, hvordan debatten udvikler sig frem mod EU-valget.

Mest Læste

Annonce