Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny anbefaling: Se hvornår, du (måske) kan gå på pension

Politik

03/05/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Pensionskommissionen er kommet med sine anbefalinger til fremtidens pensionsstruktur - og den er følger ikke politikernes plan.

Nu kan du gå på pension, når du er 67 år. Fra 2030 kan du gå på pension, når du er 68 år. I 2035 skal du have rundet de 69 år - og sådan fortsætter det, til du skal være 74 år for at gå på pension i 2070 ... eller hvad?

I 2015 indgik en række politiske partier en aftale, der havde til formål at sikre fremtidens samfundsøkonomi. Det skulle blandt andet sikres ved at øge pensionsalderen, så man på den måde tager højde for, at den forventede levealder stiger.

Men nu er Pensionskommissionen kommet med dens længe ventede anbefalinger til den levetidsindeksering, politikerne arbejder ud fra - og den er ikke enig i den nuværende model.

Det fortæller TV2 på deres hjemmeside.

Farten skal sættes ned

Pensionskommissionen anbefaler, at man ændrer i den nuværende levetidsindeksering fra 2045. Helt præcist lyder det, at man bør halvere forhøjelsen af pensionsalderen, så den fra 2045 ikke skal stige med et helt år hvert femte år. I stedet skal man "nøjes" med et halvt år.

Ifølge TV2 er baggrunden for anbefalingen er, at når pensionsalderen stiger med samme hastighed som levealderen, vil arbejdslivet relativt set komme til at fylde mere af livet for kommende generationer, end det har været tilfældet førhen.

80.000 færre i arbejde i 2100

Den nye anbefaling vil imidlertid have stor indvirkning på arbejdsudbuddet. Faktisk vil der være 80.000 færre mennesker tilgængelig for arbejdsmarkedet i 2100 i forhold til det nuværende system.

Kommissionen har blandt andet til opgave at komme med forslag til, hvordan det gøres mere attraktivt at spare op til sin egen pension, samtidig med at udgifterne til pensionssystemet ikke løber løbsk.

Mest Læste

Annonce