Danmarksdemokraterne vil ændre markant i kørselsfradraget. Foto: Shutterstock
Danmarksdemokraterne vil ændre markant i kørselsfradraget. Foto: Shutterstock

Støjberg vil øge fradrag med 50 procent: "Det skal være billigere"

Politik

02/09/2022 11:21

J. Bøgen

Nu begynder Danmarksdemokraterne at komme med konkrete, politiske forslag.

Siden Danmarksdemokraterne så dagens lys, har det været svært at blive klog på, hvad partiets politik rent faktisk er.

Men nu løfter partiets stifter, Inger Støjberg (Æ), endelig noget af sløret for, hvor de mener, Danmark skal hen i fremtiden.

Og første punkt på dagsordenen ser ud til at skulle gøre det nemmere at komme til og fra arbejde i yderkommunerne - eller i hvert fald billigere.

I et interview med Jyllands-Posten fortæller Inger Støjberg nemlig, at Danmarksdemokraterne vil hæve kørselsfradraget med 50 pct. for personer bosat i landets 25 yderkommuner – eksempelvis Skive, Vesthimmerland og Lolland.

I kroner og ører bliver det til en skattelettelse på 4.600 kr. om året for en person, der kører i alt 100 km om dagen til og fra arbejde.

Vil også give fradraget til borgere i byerne

Udover stigningen i kørselsfradraget er den største ændring, at fradraget skal dække alle, der arbejder i yderkommunerne. I dag er det nemlig kun borgere, der faktisk bor i yderkommunerne, der kan få fradraget.

"Det skal være mere attraktivt at bo i yderområderne. Men det skal også attraktivt at have sin virksomhed der. Vi ved, at virksomheder er noget af det, der kan få folk til at flytte til landdistrikterne," siger Inger Støjberg i interviewet.

Helt konkret forestiller Inger Støjberg sig, at en virksomhed i Vesthimmerland med partiets forslag vil få nemmere ved at tiltrække bilpendlere fra Aarhus.

Eller at en mand, der arbejder i Aarhus, men bor i Vesthimmerland, nemmere vil kunne blive boende i yderkommunen.

Og Støjberg understreger, at der er tale om et permanent forslag. Det er altså ikke noget, der er affødt af de nuværende stigninger i energipriser og inflationen generelt.

Kulturområdet skal betale

Ifølge Danmarksdemokraterne vil det nye forslag koste 800 mio. kr. om året.

Pengene skal hentes fra nogle af landets kulturinstitutioner, og kunstnere skal betale for hendes forslag om billigere bilkørsel i provinsen.

Alle 800 mio. kr. skal nemlig findes ved at spare på kulturen.

Og hvis du synes, det lyder af meget, så er du ikke helt galt på den.

Rundt regnet svarer besparelserne nemlig til en beskæring på 6-7 pct. af Kulturministeriets budget. Det er næsten al den støtte, staten i år bruger på dansk musik og film.

Samtidig siger Inger Støjberg, at Danmarksdemokraterne fremover vil finansiere endnu flere af sine forslag ved at skære på kulturlivet.

I første omgang flirter hun med at sløjfe de livslange hædersydelser, som Statens Kunstfond giver til kunstnere, som har ydet et særligt bidrag til Danmark gennem deres kunst.

Modtagerne tæller nogle af Danmarks allerstørste forfattere, komponister og filmskabere. Ved at sløjfe deres hædersydelser sparer man årligt 33 mio. kr.

Det foreslår Danmarksdemokraterne

  • Kørselsfradraget for yderkommuner skal hæves med 50 procent.

  • Det vil ifølge partiet give årlig skattelettelse på 4.600 kroner til en person, der kører i alt 100 kilometer om dagen 222 arbejdsdage om året.

  • Derudover vil partiet også lade kørselsfradraget gælde for personer, som arbejder i yderkommunerne, men ikke bor der.

  • Alt i alt koster forslaget 800 mio. kr. om året, anslår partiet. Pengene skal tages fra kulturlivet.

Mest Læste

Annonce