R takker nej til brugerbetaling i uddannelsessystemet

Politik

03/06/2016 12:43

Nick Allentoft

De Radikale frygter længere ledighedskø efter aftale mellem V, S og DF om finansiering af dagpengeændringer.
Som selvudnævnt uddannelsesparti giver det ikke mening for De Radikale at være med i den aftale om finansiering af dagpengeændringer, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er blevet enige om.    Det siger Morten Østergaard, De Radikales leder. Partiet er ellers med i aftalen om dagpengereformen.   - Den finansiering er helt uspiselig. Det vil med sikkerhed føre til flere i ledighedskøen, hvis man forhindrer folk, der har taget en uddannelse, i at tage en uddannelse, som måske kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet, siger partileder Morten Østergaard.

Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og DF har aftalt, at man fremover ikke kan tage to videregående uddannelser på statens regning. Det dækker et finansieringsbehov på 300 millioner kroner.

- Vi kan se, at det er folk, som gerne vil være pædagog, folkeskolelærer og sygeplejerske, men som måske er begyndt et andet sted i uddannelsessystemet, der rammes, siger Østergaard.   - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man vil forhindre de mennesker i at tage en uddannelse, der kan bringe dem tættere på et varigt job, i stedet for at de skal stille sig op i ledighedskøen til dem, vi finansierer dagpenge til, lyder det fra De Radikales leder.   Der er en række undtagelser i aftalen, hvor der står, at man ikke kan "modtage mere end én fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme niveau eller lavere".   Personer, der ikke har brugt deres videregående uddannelse i fem år, kan for eksempel få dispensation, hvis de ønsker en ny videregående uddannelse.    Men undtagelserne er ikke gode nok, mener Østergaard.   - Det bliver pengepungens størrelse, der afgør, hvem der kan tage en uddannelse igen med det samme, og hvem der må beskæftige sig med noget andet i en periode.   - Det er helt tosset, at hvis en person efter tre år ikke kan finde job med den uddannelse, personen har taget, og derfor ønsker at tage en anden uddannelse, ja, så skal personen enten betale selv eller lade der gå to år mere, før man går i gang, siger han.   Østergaard håber på, at partierne bag finansieringsaftalen besinder sig, så en anden model for finansiering kan findes.   - Når man kigger på, hvad der blev formøblet af penge på den seneste finanslov på diverse ting, så er jeg sikker på, at vi sagtens kunne have fundet en anden løsning, siger han.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce