Regering og kommuner vil begrænse effekt af enkeltsager

Landets kommuner og regeringen er blevet enige om nye spilleregler for håndtering af enkeltsager i medierne. Find aftalen her.

Når medierne belyser problematiske småsager i kommunerne, og folkedomstolen fodres, afholder politikerne sig sjældent fra at komme med løsninger eller politiske værktøjer. 

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

Men det skal være slut med smarte snuptag og hurtige lappeløsninger baseret på enkeltsager uden relevans for hele landet. 

Regeringen og landets kommuner er nemlig blevet enige om noget så usædvanligt som nye principper for håndtering af de enkeltsager, der fra tid til anden dukker op i medierne.

              Læs også: Det tror de leder samfundet men: Slotsholmens ledere puster til systemskifte

Det fremgår af en aftaletekst, som fredag er lagt ud på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside.

Ifølge aftalen bør "enkeltsager, der ikke er repræsentative for den generelle opgavevaretagelse, ikke give anledning til ny lovgivning generelt".

Og det understreges i aftalen, at lokalpolitikere skal påtage sig ansvaret for løsningen af den enkelte sag, mens landspolitikerne så omvendt skal holde sig for gode til at "afkræve redegørelser", da det "kan skabe uklarhed", hedder det i aftalen.

- Princippet bag aftalen er jo, at vi lige skal suge noget luft ind, når den slags sager opstår, siger formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V).

- Der opstår jo hele tiden et eller andet problem eller konkrete sager i det offentlige, det kan ikke undgås, siger KL-formanden.

- Og der er vi så blevet enige om, at det kan være mest hensigtsmæssigt ikke altid som det første at gribe til lovgivning og redegørelser og den slags, der kan ende med at gøre tingene mere komplicerede, end de var i forvejen, siger han.

Han vil ikke komme med konkrete eksempler på enkeltsager, der efter hans mening har skabt uklarhed eller som på anden måde har gjort løsningen af en sag mere besværlig.

Aftalen om myndighedernes håndtering af enkeltsager er en del af en anden aftale, som regeringen og kommunerne indgik i sommer.

/ritzau/

 

Emneord: Regelstyring, Folketinget, Embedsværk, Embedsmandsstyre, Martin Damm, KL, Kommunernes Landsforening, Social- og Indenrigsministeriet, Enkeltsager
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.09.15 Anders Larsen
  Enkeltsager

  Enkeltsager må være ene ståend og kun gælde for en enkelt sag som ikke er helt enkelt. Når det gælder tvanganbringelser af børn, så rammer det en alt for stor del af forældre, børn & unge. Ikke mindst de sidste får skader på deres liv, hvor intentionerne for børnesager bør være en støtte for børn og familier. Der bør ses på det rimelige i den konstruktion, der er nu - nemlig at man lader sagsbehandlerne i kommunerne misbruge vores børn og lader dem være dommere som de jo ikke er uddannet til. Der bør være andre metoder og en mere selektiv tilgang til tilbud om løsninger, der giver børnene tryghed. Jeg sender lige et digt som jeg har sendt til samtlige FB grupper for børn & unge. Samtidig sender jeg en konstruktiv løsning til forskel på de destruktive løsninger som kommunerne 'en masse', ja nærmest på samlebånd udsætter vores børn for - ofte med en robotagtig brug af de samme 'begrundelser'

  FB digt om at få vores børn tilbage

  Græsset bliver ikke slået
  Søvnen ikke nået
  Kærligheden ikke sået
  Ta'r ikke toget

  Pis mig i øjet
  Af med tøjet
  For fanden hvor det klør
  Jeg bli'r skør

  Ta'r en ny tur
  Nap'er en lille lur
  Aldrig mere sur
  Ingen løber panden mod en mur

  Bli' ved med at klage
  Til vi får vores børn tilbage

  Vi vil sejre
  Bagefter fejre

 • 28.09.15 Niels Holst
  ytringsfrihed

  hvor er ytringsfriheden i danmark ? hvor er borgernes retsikkerhed , regering og kommuner kommer aldrig nogensinde til at få dette igennem ... der er utallige andre måder at få budskaber ud .. danmark er blevet en politistat og vi er alle fuldt klar over det .

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også