Regeringen spiller hasard med unges fremtid

Regeringens forslag til en reform af det merkantile grundforløb er dybt problematisk – både for virksomhederne og for den enkelte elev, mener Dansk Erhverv.

Den kommende reform af erhvervsuddannelserne vil gå hårdt ud over især det merkantile grundforløb, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed. Det mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer størstedelen af de kontor-og detailhandelsvirksomheder, der aftager elever fra handelsskolernes merkantile grundforløb.

”Regeringens model lægger op til en markant nedskæring i timeantallet, og det vil uden tvivl resultere i elever, der ikke er klædt fagligt på, og ikke kan klare de daglige udfordringer ude i butikkerne og på kontorerne,” siger uddannelseschef i Dansk Erhverv Svend Berg.

Regeringens model bør genovervejes
Regeringens model indebærer blandt andet, at elever, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, får et grundforløb på 40 uger – hvor de i dag får 76 uger. Men elever, der ikke kommer direkte fra folkeskolen, får kun 20 uger på et grundforløb – det gælder cirka to tredjedele af alle elever. Helt konkret vil det betyde, at eleverne mister 660 timer, svarende til 880 lektioner.

”En frisørelev får ikke lov at klippe hår på kunderne første dag, og en elektrikerelev sætter ikke nye stikkontakter i første dag, men HG-eleverne skal kunne møde kunderne fra dag ét, vejlede dem og give ordentlig service, og derfor er det dybt problematisk, at deres uddannelse nu forringes så kraftigt,” siger han.

”Virksomhederne har brug for fagligt kvalificerede elever og medarbejdere, og det rekrutteringsgrundlag er i fare, når man slagter det merkantile grundforløb. Derfor håber vi virkelig, at forhandlingspartierne genovervejer den model, som regeringens har foreslået,” siger Svend Berg.

Dansk Erhverv på DenOffentlige.dk Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for fremtidens erhverv. Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og ...
Aktivitet: Artikler: 70 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.