Regeringen vil dataprofilere borgere uden de ved det

Det er afgørende for et demokrati, at borgerne ejer deres egne persondata, siger Alternativets retsordfører.

Facebook har lidt et historisk tab af tillid fra brugerne efter affæren om Cambridge Analytica, hvor brugernes data - uden deres viden - er blevet brugt til profilering og udnyttet til politisk markedsføring. 

Men skandalen lader dog ikke til at have vakt til videre eftertanke i regeringen. Det skriver Politiken. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastholder sine planer om at bruge borgernes persondata til at lave dataprofilering - uden at oplyse de registrerede borgere om det.

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

Det fremgår af to svar fra ministeren til Folketinget om det omstridte og forsinkede lovforslag til en databeskyttelseslov, der skal træde i kraft allerede 25. maj. 

I et svar til Folketingets Retsudvalg 17. april svarer Pape Poulsen, at borgerne med lovforslaget ikke forudgående skal orienteres om: 

- Genanvendelse af de personoplysninger, som de forskellige grene i en kommune i forvejen ligger inde med, med henblik på bedst muligt at kunne hjælpe socialt udsatte børn med det mest optimale behandlingsforløb. 

Det er en direkte reference til regeringens planer om at udbrede den såkaldte gladsaxemodel i potentielt alle 98 kommuner.

Bliver lovforslaget vedtaget i sin nuværende form, vil regeringen i en bekendtgørelse give kommuner adgang til at samkøre borgernes persondata. 

Her kan de med hjælp af kunstig intelligens lave pointbaseret profilering af børnefamilier ud fra forskellige risikoindikatorer, skriver Politiken.

Oppositionen vil med et nyt ændringsforslag sikre, at borgerne skal oplyses om, at deres data bliver brugt til profilering. 

Men ministerens svar til Folketinget lyder, at han ikke kan tilslutte sig det, da lovforslaget har "fundet den rette balance".

For Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten er det ikke nok. Partierne vil med et sent ændringsforslag sikre, at borgerne altid informeres.

For det er ikke i orden, mener Alternativets retsordfører, Josephine Fock. 

- Det er afgørende, at borgerne ved, hvad de oplysninger, de afgiver, bliver brugt til, siger hun til Ritzau.

Ifølge hende er gladsaxemodellen en overvågning af potentielt alle børnefamilier, og at borgene selvfølgelig skal orienteres om, hvad deres data bliver brugt til.

/ritzau/

Emneord: Søren Pape Poulsen, Dataprofilering, Databeskyttelseslov, Databeskyttelse, Persondata, Josephine Fock
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.05.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Vi bliver kuppet....

  ..af datagrådige forskere, politikere, embedsmænd, forretningsfolk. De fleste af disse tiltag luskes igennem på lukkede kontorer, uden at offentligheden aner noget om det. Der indgås luskede kontrakter mellem offentlige forskere og myndigheder og private firmaer - oftest stort set mørklagte, så vi ikke kan få at vide, hvad de går ud på (tro mig, jeg har prøvet og prøvet - Mørkelygten hersker på dette område). Nu gik det så galt med netop denne lov - nogen blev skeptiske og nysgerrige, og begyndte at spørge ind til det - heldigvis. Men det er kun toppen af isbjerget, og ministerens svar viser jo med al tydelighed, at vore magtpolitikere er ret ligeglade med borgernes ret til privatliv, og er villige til at misbruge deres magt til at sikre sig mere magt - totalitær magt.

  Sjovt nok at en del af vore ministre - og sikkert mange politikere - har aktier i de firmaer, som har gavn af det accelererende datatyveri og overvågning. Pape har så valgt slet ikke at oplyse om sine aktieposter, så man har jo lov at gætte, alt det man vil. IBM? NOVO? LUNDBECK?

  Samfundstoppen - den økonomiske og magthavende - er i gang med at kuppe os, mens vi er uopmærksomme. Når vi for alvor opdager, hvad de har gang i, er vi allerede reducerede til datamalkekøer i dataherremændenes stordriftstalde - og data giver magt - meget magt.

  Vågn nu op, Holger Danske, og sig "nej" til denne udvikling. Vor frihed er i fare, vore politikere bliver mere og mere totalitært tænkende.

 • 04.05.18 Susanne Holgaard Svendsen
  Nej til pape og co.

  Skrot kunstig intelligens !
  Vi er levende individer og hver familie er speciel, med særlige vilkår, evner og muligheder, men den styrke som hvert individ og familie kan udvikle, kan en computer ikke mærke, eller hjælpe med.
  Stigmatisering er et begreb, som kun vil blive mere udbredt, i et samfund, hvor kærlighed og respekt mister førsteretten !
  Det er helt enkelt - undlad at stemme på Pape og co !!!!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også