Grafik: Karlsson Arkitekter/VLA

Region Sjælland lister besparelse på psykiatrisygehus ind igen - uden om politikerne

Beslutningen om at skære i budgettet til psykiatrisygehuset i Slagelse møder hård kritik fra regionspolitikere.

To procent. Så meget skal der spares på det nye psykiatrisygehus i Slagelse, skriver DR Sjælland

Psykiatrien i Region Sjælland var ellers blevet skånet for sparekrav, da regionen i efteråret 2017 valgte at afskaffe de årlige to procents besparelser på sygehusene, det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen ellers havde besluttet.

Begrundelsen var, at personalet ikke kunne løbe stærkere. Senere blåstemplede regeringen, at det årlige to procents sparekrav skulle afskaffes på alle sygehuse i Danmark.

Men snigende som en tyv om natten er to procents besparelsen allerede genindført på det nye psykiatrisygehus i Slagelse. Besparelsen skal til for at rette op på et underskud på 23 millioner kroner. En beslutning, de øverste embedsmænd i psykiatriledelsen har taget udenom regionsrådet, skriver DR Sjælland. 

Læs mere om psykiatrien her

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

Det radikale regionsrådsmedlem og medlem af psykiatriudvalget Anne Møller Ronex er harmdirrende. Hun har forlangt sparekravet forelagt på det kommende møde i forretningsudvalget:

- Som politikere kan vi ikke holde til først at afskaffe to procent sparekravet for derefter at få at vide, at administrationen har genindført det.

- Hvis der mangler penge til at få de stadig flere patienter behandlet, må vi se på det. Men det er ikke i orden, at den her besparelse er gået under den politiske radar, siger hun til DR Sjælland. 

Formanden for psykiatriudvalget Tina Boel fra SF siger, at hun og hele udvalget bakker om de radikales protest mod at genindføre sparekravet på to procent udenom politikerne.

Medarbejdere og pårørende: Uholdbart og forkasteligt

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds Sjælland, Ulla Birk Johansen siger, at situationen er alvorlig:

- Godt nok er det især lægesekretærer, der er fyret, men det påvirker i den grad sygeplejerskerne, for de skal gøre sekretærernes arbejde. Desuden er der stillinger, der ikke er besat, samtidig med at der kommer stadig flere patienter. Det er uholdbart, siger hun.

Formanden for patienter og pårørendes forening, Sind i Region Sjælland, Per Harvøe er dybt bekymret:

- Det er forkasteligt, at politikerne i regionsrådet ikke har fået noget at vide om den to procents besparelse, som de jo afskaffede, da de lagde budget 2018. Hvis de havde kendt problemerne, vil jeg tro, at de havde fundet pengene på et andet område, siger Per Harvøe til DR Sjælland. 

Underskuddet på 23 millioner kroner skyldes blandt andet, at psykiatrisygehuset har svært ved at finde fast personale. Derfor har udgifterne til vikarer og stadigt flere patienter gjort et stort indhug i økonomien.

Direktøren for Psykiatrien i Region Sjælland, Michael Werchmeister, vil ikke kommentere besparelsen med henvisning til, at den nu er optaget på forretningsudvalgets dagsorden.

Læs historien på DR.dk

Emneord: 280518, Region Sjælland, Psykiatrien, Michael Werchmeister, Anne Møller Ronex, Tina Boel, Per Harvøe, Sind, Ulla Birk Johansen, Dansk Sygeplejeråd, Psykiatrihus, Slagelse Kommune
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 13.11.18 Sundhed
  Børn og unge kommer langt hurtigere til i psykiatrien

  Siden 2010 har regionerne reduceret ventetiden for børn og unge i psykiatrien fra 76 til 22 dage. ”Jeg er stolt over, at vi har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog" siger Sophie Hæstorp Andersen.

 • 30.10.18 Sundhed
  KL og Danske Regioner: Omdan de 150 særlige pladser

  De 150 særlige pladser, som er beregnet til de mest udsatte borgere, står tomme hen. Derfor opfordrer KL og Danske Regioner nu regeringen til at konvertere pladserne til sengepladser i psykiatrien.