Rådmand Mai-Britt Iversen kritiserer socialministeren for at fortælle om en forebyggelsespakke på 280 millioner, der ifølge rådmanden bliver spist op at administration.

280 mio blev til 11.000 kroner: Kommunalpolitiker føler sig til grin

Politik

03/11/2014 22:12

Suleman Haider

Sølle 11.000 kroner. Det er det vi i Aalborg Kommune får i år fra en såkaldt stor forebyggelsespakke til 280 millioner kroner. Rådmand Mai-Britt Iversen efterlyser en mere ansvarlig omgang med kommunikation og millioner på Christiansborg. Læs hendes historie om, hvordan 280 millioner til udsatte børn og unge slet ikke er det, man tror de er.

Folketinget indgik i juni aftale om ”Stor forebyggelsespakke til udsatte børn og unge”. I pressemeddelelsen stod der:

”Der skal sættes tidligere ind over for børn og unge, der mistrives. Al forskning viser, at jo tidligere børn og unge får hjælp, jo bedre er effekten. Derfor har regeringen sammen med V, K og SF afsat 280 mio. kr. til en styrket forebyggende indsats overfor udsatte børn og unge. Tanken er at komme hele vejen rundt og styrke indsatsen alle de steder, hvor børnene har deres hverdag

Tidlig forebyggelse er vigtig

Som kommunalpolitiker vil jeg gerne forebygge. Jeg er fuldstændig enig i intentionen om, at kommunerne skal forebygge tidligere. Jeg er også enig i, at vi ikke altid skal vente på, at der er lavet en børnefaglig undersøgelse. Et eksempel kan være, at der iværksættes en kortvarig familierettet indsats for at forebygge, at der senere bliver brug for et behandlingsforløb. Et andet er, at vi giver tilskud til, at børn og unge støttes i at deltage i fritidsaktiviteter mv.

Derfor har vi i Aalborg Kommune allerede investeret millioner i forebyggelse!

Få midler fordelt over mange år 

Derfor så jeg med stor forventning frem til at få en orientering på sidste møde i Familie- og Socialudvalget  om de mange midler fra Folketinget, som skal bidrage til, at vi kan styrke indsatsen endnu mere.

Men for f….. hvor følte jeg mig til grin, da jeg så, hvad vi har fik til denne såkaldte styrkelse af forebyggelsen.

I Aalborg kommune har vi i år fået 11.000, - kr.. Når denne såkaldte forebyggelsespakke har fuld virkning i 2015, får min kommune den fyrstelige sum af 39.000,- kr. Det er at latterliggøre både kommunen, men endnu mere de børn og familier, der har brug for en indsats.

Jeg ville langt hellere have, at Staten sagde,

”Det her er en opgave, vi forventer at kommunen skal løfte og I må selv finde pengene”.

De 280 mio. kr., der i alt er til indsatsen, bliver fordelt over fire år. Det betyder, der er 70 mio. kr. om året. Det er jo stadig en sjat penge. Men fra det går 10-15 procent til evaluering og opfølgning. Så er der ca. 60 mio. kr. tilbage til det ganske land.

Lang vej til hjælp

De er fordelt i puljer, som kommunerne og frivillige organisationer kan søge. Det kan vi så bruge rigtigt mange administrative kræfter på at gøre.

Jeg ved godt, at lidt er bedre end ingenting. Men når dagen er omme, kan jeg godt komme i tvivl om, hvor meget, vi faktisk får hjulpet de mennesker, det drejer sig om?

Denne forebyggelsespakke rejser derfor flere spørgsmål, end den giver svar og løsninger. Ingen er eksempelvis i tvivl om, at forebyggelse virker. Tidlig forebyggelse virker også. Alligevel indeholder pakken mulighed for at søge forsøgsmidler. Hvorfor?  Det er bare ikke godt nok. 

Kommer der noget ud af alle disse forsøgsmidler, eller skaber det bare beskæftigelse til konsulentfirmaer og projektmagere rundt omkring? Ligesom de 10-15 procent af puljen, der går til evaluering og opfølgning. 

På mig virker det som om denne flotte forebyggelsespakke på 280 millioner kroner alene tjener til formål at pudse glorien så man viser handling og kan sove trygt om natten. 

 

Mest Læste

Annonce