Region: En klog og rigtig beslutning at afskaffe 2-procentskrav

04/10/2017 21:37

Nick Allentoft

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er glad for, at regeringen har givet efter for presset fra det samlede sundhedsvæsen.

"Det er meget glædeligt, at 2-procentskravet nu endeligt ser ud til at være fortid, og at regeringen har givet efter for presset fra regioner, organisationer, hospitaler, læger og sygeplejersker i hele landet, som alle har opfordret dem til at droppe kravet," siger Sophie Hæstorp Andersen.

"Det betyder selvfølgelig ikke, at vi nu kan løse alle udfordringer fra den ene dag til den anden. Men det betyder, at vi kan gøre alvor af at erstatte en rigid styringsmodel med en mere menneskelig styring af sundhedsvæsenet. Et arbejde, som vi i øvrigt allerede har sat i gang i flere dele af Region Hovedstaden."

Læs mere fra Region Hovedstaden

Du kan læse flere historier fra og om Region Hovedstaden på temasiden her

"Derfor er dette en klog og rigtig beslutning, som regeringen nu har truffet," tilføjer hun.

Hun henviser dog til, at i følge regeringen er kravet alene "suspenderet" i 2018, og at en endelig aftale om betingelserne for at afskaffe kravet helt stadig først skal drøftes med virkning fra 2019.

"Samtlige regionerne har tidligere meldt ud, at vi allerede fra 2018 er klar til at droppe kravet helt og alene fokusere på at overholde borgernes patientrettigheder og det, der giver værdi for patienterne - f.eks at sikre bedre tid til at lytte til det enkelte menneske og deres pårørende."

Sophie Hæstorp Andersen forventer, at regeringen og regionerne skal arbejde sammen om at finde en ny styringsmodel, der vil betyde mindre bureaukrati og overregulering i sundhedsvæsenet.

"Jeg håber, at regeringen sætter handling bag ordene om at finde en mere værdibaseret styring, som tager udgangspunkt i hver enkelt patients forløb, og det der giver mening for patienten. Det må ikke ende i en syltekrukke på Slotsholmen. Og så er jeg selvfølgelig optaget af, at vi ikke bare erstatter kravet med en anden og ligeså tung styring. Vi har ikke brug for, at man på Christiansborg lister mere bureaukratisk kontrol, flere afregningsmodeller og mere overregulering ind ad bagdøren," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Mest Læste

Annonce