Sygeplejersker skal fremover tage 112-telefonerne

26/4/11 12:55

Region Syddanmark

Det bliver fremover sygeplejersker, der skal hjælpe syge eller tilskadekomne danskere, når der bliver ringet 112.

I Region Syddanmark overtager en række specialuddannede sundhedsfaglige visitatorer mandag den 2. maj, kl. 8.00 2011 alle 112-opkald, som handler om sygdom og tilskadekomst. Fremover bliver det 112-sygeplejerskernes opgave at vurdere hvor alvorlig det konkrete 112-opkald er og hvor meget det haster og derefter sende den rette hjælp (ambulance, akutbil og/eller lægebil).

Desuden bliver det 112-sygeplejerskernes opgave at yde kvalificeret hjælp over telefonen indtil hjælpen når frem.

- Det giver mere tryghed, at det fremover er specialuddannede sygeplejersker, der tager 112-telefonerne, siger Thyge Nielsen (V), der er formand for regionens præhospitale udvalg.

- Med deres sundhedsfaglige viden kan 112-sygeplejerskerne levere livsvigtig hjælp i de første altafgørende minutter efter at ulykken er sket - indtil ambulancen er fremme.

Indtil nu har det været politiets opgave at sende ambulancer m.m.

Overgangen til at det er specialuddannede sundhedsfaglige visitatorer, der tager 112-telefonerne, kommer til at ske samtidig i en landsdækkende koordineret aktion.

Når man fremover ringer 112 vil man stadig få politiet i røret først, og hvis politiet konstaterer, at opkaldet handler om sygdom og tilskadekomst, bliver man stillet om til en 112-sygeplejerske.

I Region Syddanmark er der ansat 17 sygeplejersker og en paramediciner til at løse den nye opgave. De skal hvert år tage sig af cirka 60.000 opkald. Der er også ansat en læge til at give 112-sygeplejerskerne fagligt backup.

Alle får de AMK-Vagtcentralen i Odense som arbejdsplads. Her kommer de til at arbejde tæt sammen med 17 tekniske Falck-disponenter, der står for den praktiske håndtering af ambulancer, akutbiler og lægebiler.

Region Syddanmark præsenterede den nye opgave på et pressemøde på vagtcentralen i Odense i dag.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.