Rullende røntgenbus skal bekæmpe tuberkulose

En specialbygget lastbil med røntgenudstyr skal opspore sygdommen, der er meget udbredt blandt hovedstadens socialt udsatte borgere

Det er ikke kun i Afrika, at man slås med tuberkulose. Faktisk er tuberkulose mere udbredt blandt hjemløse og socialt udsatte i København end blandt de samme grupper i vores nabolande. Det viser en stor undersøgelse foretaget blandt udsatte borgere i hovedstaden. 

Fakta:

  • Røntgenbussen drives af Lungemedicinsk Afdeling samt Røntgen- og skanningsafdelingen på Gentofte Hospital.
  • Regionsrådet har bevilliget fem millioner kroner til den nye bus samt 100.000 kroner til den årlige drift. Derudover har regionsrådet bevilliget yderligere tre millioner kroner til forskning i, hvordan man via ophostprøver samtidig kan være med til at bekæmpe tuberkulose-smittekæden.
  • Man kan kun blive smittet med tuberkulose, hvis man indånder bakterier, der kommer fra en person, som har smitte farlig lungetuberkulose i udbrud.
  • Aktuelt behandles godt 400 personer årligt for tuberkulose. Mellem 4 og 8 procent af patienterne dør, heraf omkring en tredjedel af selve sygdommen og to tredjedele af andre alvorlige lidelser.
  • Siden 2009 er antallet af tuberkulosetilfælde steget med 22 procent. Tuberkulose er kun halvt så udbredt i Norge og Sverige som den er i Danmark

Nyt tilbud på gaden

Region Hovedstaden sender derfor et nyt tilbud på gaden: En specialbygget lastbil med moderne røntgenudstyr til fotografering af lungerne og med mulighed for omgående at sende billeder til vurdering på hospitalet.
 
Tager konsekvensen af virkeligheden

- Vi har taget konsekvensen af, at sygdommen er meget udbredt blandt socialt udsatte borgere i vores region. Når man kæmper med store problemer som alkohol, stoffer eller hjemløshed, er der mange større bekymringer, end hvor meget man hoster, og det gør det svært at møde op til en lungeundersøgelse på et hospital. Derfor er vi nødt til at være ekstra aktive omkring selv at opsøge patienterne, inden de smitter deres omgangskreds, forklarer Maja Holt Højgaard (S), formand for Region Hovedstadens Udvalg vedrørende tværsektorielt samarbejde. 

Kendt som Røntgenbussen 

Røntgenbussen, kalder Region Hovedstaden den, fordi tilbuddet er kendt under det navn blandt socialt udsatte. Gentofte Hospital lånte i perioden fra 2000 til 2011 en bus fra Norge til samme formål, men hospitalet opsagde lejemålet, da udstyret i bussen blev utidssvarende. 

Har garage på Gentofte Hospital

Røntgenbussen har garage på Gentofte Hospital, hvis lungemedicinske afdeling har ansvaret for opsporing, diagnosticering og behandling af tuberkulose i hele Region Hovedstaden. Afdelingen omfatter også landets eneste opsøgende tuberkulosesygeplejerske, der ser frem til at få røntgenbussen på gaden: 

Kan opdage tuberkulose endnu tidligere

- I dag foregår det opsøgende arbejde ved, at jeg cykler ud og tager spytprøver. De sendes så til analyse hos Statens Serum Institut, og derefter skal jeg så opsøge patienterne igen, hvis der er behov for at få patienterne i behandling. Den proces kan vi nu speede op, hvilket øger muligheden for at opdage sygdommen på et tidligt stadie, inden patienten bliver smitsom. Samtidig kan vi møde patienterne i øjenhøjde og tilbyde dem en mere grundig undersøgelse, der hvor de er, siger sygeplejerske Nete Wrona Olsen. 

Skal være opsøgende

Røntgenbussen skal opsøge væresteder, varmestuer og andre områder, hvor social udsatte samles. Sygdommen angriber generelt personer med nedsat immunforsvar og usund levevis, og erfaringen viser, at for hver tuberkulosepatient er der ti andre, som er smittede og er i fare for at udvikle sygdommen senere hen. 

 

Emneord: Tuberkulose, Røntgenbus, Gentofte Hospital, Hjemløse, Varmestuer, Væresteder
Region Hovedstaden på DenOffentlige.dk Region Hovedstaden står for behandling, uddannelse og forskning inden for borgernes sundhedsvæsen, og sammen med andre udvikler vi hovedstadsregionen, hvor Region Hovedstaden har særlige opgaver ...
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også