S-profil: I skal droppe offerrollen

Den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Lars Aslan Rasmussen, beder danskere med indvandrerbaggrund om at droppe offerrollen, efter at flere stemmer i de somaliske miljøer har kaldt det for diskriminiation, at eksempelvis Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard, i sidste uge fortalte, at en stor del af de smittede borgere i Aarhus har somalisk baggrund.

Da det i sidste uge kom frem, at coronasmitten er stigende i Aarhus, der blev det også meldt ud, at tre ud af fire smittede aarhusianere havde somalisk baggrund. Dette faktum italesatte Aarhus' borgmester, da han på et pressemøde redegjorde for smitteopblusningen i Danmarks næststørste by.

Det har fået flere herboende somaliske stemmer og debattører til at føle sig udskammet over borgmesterens eksplicitte udtalelser om covid-19-smitten blandt byens borgere med somalisk baggrund. Disse udmeldinger giver Lars Aslan Rasmussen, der siden valget sidste år har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet og selv har en tyrkisk far, ikke meget for:

"Vi kan nu se at 70 procent af dem, der er testet positive for corona, har indvandrerbaggrund. Det er en kæmpe overrepræsentation, som man ikke bare kan bortforklare. Det er et stort problem, som vi er nødt til at kunne tale om og gøre noget ved.
 
Dette kræver ifølge S-profilen to ting.
 
"For det første at alle der har indvandrerbaggrund ikke føler sig ramt fordi nogle har svært ved at vise samfundsansvar. Lad være med at sætte jer selv i en offerrolle, når debatten rejses, for det kommer der intet ud af"
 
"For det andet kræver det, at dem med etnisk dansk baggrund ikke skærer alle over en kam og dæmoniserer dem, der har rødder i udlandet," skrev han i en opdatering på Facebook mandag aften
 
"Det er som et traume"

Pia Kjærsgaard (DF) reagerede også på meldingen om den stigende smitte i de somaliske miljøer i Aarhus og opfordrede til at lukke ghettoerne, og at man skulle gå hårdere til det somaliske mindretal i Danmark.

Både dette og Jacob Bundsgaards melding har fik flere herboende somaliske stemmer, herunder Abshir Sheikhdon og Ahmed Jibril, til at påpege, at somalierne i Danmark føler sig udskammet af udtalelserne.

"Når det her sker, og folk taler om somaliere på den her måde, så er det som at støde ind i en lang række mini-traumer," sagde Abshir Sheikhdon, der er socialrådgiver og formand for Puntland Forening i Danmark, til Ekstra Bladet.

Det er udtalelser som denne, der fik Lars Aslan Rasmussen til tasterne og bede dem kaste offerrollen over bord og i stedet se på statistikkerne.

"Og der findes andre, der er totalt ligeglade med de værdier vores samfund bygger på, hvilket vi kan se i kriminalitetsstatistikken og nu her i corona-tiden"

"Hvis ikke vi vil indse det, overlader vi debatten til yderfløjene, som har to forskellige, men lige verdensfjerne budskaber: Der er ingen integrationsproblemer, eller der er kun integrationsproblemer," afslutter den socialdemokratiske indfødsretsordfører sit opslag med.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.