Sådan kan Danmark sige farvel til sin tilskuerrolle i EU

Politik

26/02/2018 19:35

Maja Kirstine Andersen

Danmark skal ned fra tilskuerrækkerne og bidrage til et tættere europæisk samarbejde, mener Niels Ersbøll.

EU står over for de største udfordringer i samarbejdets historie.

Flygtningekrisen og den generelle usikkerhed på forsvarsområdet er blot to af unionens aktuelle udfordringer. Dertil kommer en stigende opsplitning af medlemslandene i grupper, som tilsyneladende har meget lidt til fælles. De udprægede eksempler er Polen og Ungarn og på det seneste Tjekkiet og Rumænien, som anfægter nogle af samarbejdets grundprincipper.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Unionen har hidtil været ude af stand til at løse de enorme problemer, som tilstrømningen af flygtninge har stillet Grækenland og Italien overfor.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har foreslået en række tiltag med henblik på at give unionen handlekraft til at tackle de mange udfordringer. Sammen med Tyskland vil den franske præsident forsøge at samle de medlemslande, der vil og kan, med udgangspunkt i eurosamarbejdet.

På sikkerhedsområdet drøfter man et tættere samarbejde mellem medlemslandene – ikke i konkurrence men i samarbejde med NATO. Den britiske regering har i øvrigt givet et stærkt tilsagn om fortsat at medvirke til sikkerheden i Europa, også efter Brexit.

Sådan kan vi sige farvel til tilskuerrollen

Takket være forbeholdene er Danmark tilskuer til alt dette. Det oplagte spørgsmål er: Kan vi gøre noget ved det?

Mit svar er, at det burde vi kunne: Som det første bør vi bede eurolandene om at lade Danmark få observatørstatus med taleret i eurogruppens møder.

Dernæst: I juni måned næste år er der valg til Europa-Parlamentet. Det er en oplagt lejlighed til at stille nogle enkle spørgsmål til vælgerne. De kunne for eksempel være: ”Skal Danmark deltage fuldt ud i det overnationale Europol-samarbejde?” – og – ”Skal Danmark deltage i forsvarssamarbejdet på følgende områder: udvikling og fælles indkøb af militært udstyr, bevogtning og sikring af EU’s ydre grænser og piratbekæmpelse?”.

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på Den Offentlige, hvor en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde bidrager til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Mest Læste

Annonce