Robotter får snart en central plads på plejecentrene, hvis det står til SDU og Innovationsfonden. Her er det robotten Robert,som er et andet udviklingsprojekt inden for velfærdsteknologi.

SDU får millioner til nyt projekt: Vil udvikle robot-sosu'er til plejehjem

Robotten serverer vand, bærer vasketøj og følger ældre til frokoststuen. Samtidig kan robotten tolke følelser som træthed. Nu får projektet mio i støtte.

Robotforskere fra SDU har sat sig et ambitiøst mål. De skal udvikle en robot til plejehjem, som kan overtage rutineopgaver, så plejepersonalet får mere kvalitetstid med de ældre. Robotten skal følge de ældre til for eksempel frokoststuen, servere vand og transportere vasketøj og skrald.

- Vi samarbejder med Køge Kommune og vores plan er, at robotten flytter ind på et ældrecenter i efteråret 2018. Det er vigtigt for forskernes arbejde, at de kan udvikle robotten i samspil med de ældre og plejepersonalet, så robotten lærer, hvordan den skal agere, for at blive accepteret, siger professor Norbert Krüger fra SDU Robotics, som forsker i computervision og robotter.

SDU Robotics står i spidsen for projektet SMOOTH og har modtaget næsten 11 millioner kroner fra Innovationsfonden. I samarbejde med blandt andre Teknologisk Institut og virksomhederne Robotize og Dictus skal forskerne udvikle den avancerede servicerobot.
 
- Plejepersonalet efterlyser tid til omsorg for de ældre. Derfor skal vi udnytte, at vi kan udvikle robotter, som kan overtage nogle af rutineopgaverne. Personalet skal aflastes, så de har tid til de opgaver, som skaber menneskelig værdi: holde i hånd, tale og gå tur i naturen med den ældre, siger professor Norbert Krüger fra SDU Robotics, som forsker i computervision og robotter.
 
Robotten skal lære takt og tone
Efter planen skal servicerobotten rulle ind på Ølby Ældrecenter i Køge i efteråret 2018. Her skal det komplette robotsystem videreudvikles i de omgivelser, som robotten i fremtiden skal arbejde i.
 
Robotten skal blandt andet lære at føre korte samtaler og være i stand til at opfatte, når de ældre er trætte eller tørstige. Og så skal forskerne have indkodet robotten en anelse Emma Gad og almindelig menneskelighed, så den bliver accepteret.

- Den største udfordring, når vi udvikler velfærdsrobotter, er at få interaktionen mellem menneske og robot på plads. Vi skal lave modeller for, hvordan mennesker agerer og reagerer, siger Norbert Krüger, som blandt andet skal nærstudere menneskers måde at placere sig.

- Bare sådan en ting som, hvor robotten skal placere sig i forhold til det menneske, den skal servere vand til. Eller hvor den skal rulle, når den skal guide en person et sted hen. Det ved vi mennesker instinktivt, men det er alt sammen noget, robotten skal lære.
 
Robotter skal frigive varme hænder
Ved at arrangere workshops på ældrecentre i Køge Kommune har forskerne og plejepersonalet i fælleskab fundet frem til, hvor personalets behov for aflastning og hjælp og robotternes tekniske muligheder bedst kan mødes.
 
- Plejepersonalet vil gerne aflastes for praktiske opgaver i hverdagen. For eksempel håndtering af affald, vasketøj og andre praktiske opgaver. Aflastningen ønskes for at få mere tid sammen med beboerne i plejen samt tid til aktiviteter og træning, der gavner beboeren og øger beboerens trivsel, siger driftsleder Susanne Worsøe fra Køge Kommune.
 
At følge den ældre til frokost, servere vand og transportere vasketøj og skrald. Det er alle opgaver, som robotforskerne vurderer, er realistiske robotfærdigheder, og det er opgaver, som vil aflaste personalet meget, fordi det er tidskrævende aktiviteter, som gentages mange gange dagligt.
 
- Hvis den ældre har behov for at blive vist vejen til spisebordet, kan en robot være glimrende til at skabe trygheden ved at følge på vej, understreger Susanne Worsøe.
 
Robot uden arme
Tal fra Danmarks Statistik viser, at hver fjerde dansker i dag har rundet 60 år, mens det kun gjorde sig gældende for hver femte i år 2000. Andre tal peger på, at der frem mod 2025 bliver knap 80.500 flere ældre over 80 år. Det presser kommunernes økonomi.
 
- Kommunerne har brug for hjælp nu. Der er behov for, at vi får udviklet servicerobotterne til at mestre de færdigheder, som er realistiske indenfor en kort tidshorisont, pointerer Norbert Krüger.
 
Det er også grunden til, at robotten ligesom R2-D2 ikke får arme.  Det ville gøre det mere kompliceret og kræve mere tid, før forskerne fandt en sikker måde at få robotten til at gribe om glasset og give det til den ældre. Så i første omgang må de ældre selv tage vandglasset fra en bakke monteret på robotten.
 
Om investeringen
Innovationsfondens investering: 10,7 mio. kr.
Samlet projektbudget: 19,3 mio. kr.

Projektejer: SDU

Emneord: Velfærdsteknologi, Offentligt privat samarbejde, Plejecentre, Ældreområdet, Robotteknologi, Sosu'er, Fremtidens plejehjem, 290317
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.04.17 H. Nielsen
  Robotterne kommer

  Ja det undrer ikke at man ønsker at starte med de ældre og med plejere. Det har altid været nemmest at starte med de dårligst uddannede og kvindejob. Når det då er sagt så kan noget af det hårde arbejde aflaste de pågld personer. Herefter må børnene stå for tur. Vuggestuer og børnehavebørn, dernæst kan robotter overtace undervisningen. Så kan man intale den optimale undervisning og sende ribotterne ud i klasseværelserne. Dem der ikke er robotter kan gå ledige, dog max 2 år. Dernæst må din ægtefælle forsørge dig. Det politiske rivegilde kunne med nemhed overgives til robotter, de kunne programmeres til at tale pænt, vise respekt, og om hver robot havde sin egen agenda viser jo bare at den er i stand til at efterligne de virkelige.
  Jo jo lad robotterne komme - men gør jer også lige nogle overvejelser inden. Eutenasi, aktiv dødshjælp bør indgøres samtidig, når vi samtidig ender med at sidde og holde en kold hernnæve i hånden. Så vil retten til at bestemme om man ønsker at leve videre, når man kun kan få nærhed af en robot.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 25.04.19 Infrastruktur
  Markant flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

  De kommunale regnskabstal for 2018 viser, at kommunerne er pressede, både når det handler om at sikre kernevelfærden og at skabe rammerne for moderne og god velfærd. Og udfordringen bliver yderligere forstærket de kommende år, når antallet af plejekrævende ældre vokser.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.