Foto: Shutterstock

Slut med gratis bæreposer

Fra 1. januar 2021 skal du betale minimum 4 kroner for en bærepose, og tynde plastikbæreposer bliver forbudt. Vi skal have forbruget af bæreposer ned og genbruget op.

Nyt år. Nye vaner. Her fra januar skal du betale minimum 4 kroner for en bærepose i butikkerne uanset hvilken størrelse, den har, eller hvad den er fremstillet af. Og du kan ikke længere få de tynde plastikbæreposer til fx pizzaæskerne. De tynde knitreposer af plastik kan typisk ikke bruges mere end en eller to gange, og det er en dårlig udnyttelse af ressourcerne.  

"Langt størstedelen af vores plastikaffald går i dag op i røg i de store forbrændingsovne. Det er både dårligt for klimaet og naturen. Nu forbyder vi de plastikposer, som typisk ikke bliver genbrugt. Man kan stadig købe en bærepose til sine varer, men fremover vil de koste mindst 4 kroner uanset størrelse. På den måde vil vi alle aktivt skulle beslutte, om vi virkelig har brug for en pose," siger miljøminister Lea Wermelin.

Genbrug bæreposen
Mindsteprisen på 4 kroner for en bærepose uanset størrelse eller materiale giver et klart signal om, at det kan betale sig at genbruge sine bæreposer og ikke smide dem væk efter kun én gangs brug.

"Tempoet i den grønne omstilling skal op, og vi skal genbruge og genanvende meget mere, end vi gør i dag. Forbuddet mod gratis bæreposer er ét skridt i opgøret med en brug-og-smid-væk kultur. Den mængde plastikaffald, der hvert år udledes i verdenshavene svarer for eksempel til, at en hel lastbil med plastik bliver tømt i havet hvert eneste minut. Det skal vi have lavet om på," siger Lea Wermelin.

Forbuddet mod udlevering af tynde plastikbæreposer med og uden hank og mindsteprisen på 4 kroner trådte i kraft 1. januar 2021. Reglerne er vedtaget af regeringen og et bredt flertal i Folketinget.

De helt små tynde plastikposer, som vi kender fra frugt/grønt-afdelingen til for eksempel frugt og grønt vil stadig være lovlige, da de tjener et formål i forhold til at undgå madspild og fødevarehygiejne. Forbruget af denne type plastikposer er relativt lille i Danmark.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar