Lærerne skal fremover kontaktes i dagtimerne.

Slut med at ringe skolelæreren op efter 17

Velfærd

10/08/2014 15:10

Nick Allentoft

På mange skoler i landet skal forældrenes kontakt til skolen fremover ske mellem klokken 8 og 17. Nye arbejdstidsregler gør læreres aftenarbejde for dyrt.

"Det er klasselæreren. Ring venligst i kontortiden mellem 8-17, tak." 

Den besked må mange forældre til elever i folkeskolen vænne sig til efter sommerferien, hvis de uden for normal arbejdstid vil dele bekymringer med læreren over telefonen om mobning, podernes opførsel eller spørge til lektierne.

I forlængelse af folkeskolereformen har mange skoler valgt fremover at holde samarbejde mellem forældre og lærere inden for normal arbejdstid. 

Det betyder, at for eksempel opkald til klasselæreren eller skole-hjem-samtaler ikke kan foregå om aftenen, som det typisk gør i dag. 

Sådan bliver det på blandt andet alle skolerne i Hjørring, siger skoledistriktsleder Palle B. Kristensen fra Bagterpskolen i Hjørring. 

- Det er da en forringelse for samarbejdet med forældrene, blandt andet fordi lærerne bliver svære at få fat på i dagtimerne. Forældrene skal skrive en besked til læreren på forældreintra om, at de vil ringes op, men de kan ikke regne med, at det bliver læst før næste dag, siger han.

- Problemet er, at vi ikke har økonomi til at fortsætte som hidtil, fordi lærernes nye arbejdstidsaftale betyder, at det koster ekstra, når de skal arbejde efter klokken 17, siger han. 

Det vil blive svært for mange forældre at tage flere halve fridage i løbet af året for at deltage i skole-hjem-samtaler i skoletiden, mener formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.

Hun erkender dog, at man som forælder har været godt vant med at kunne kontakte lærerne sent, som man ikke kan med andre fagfolk.

- Men det er vigtigt, at man finder nogle pragmatiske løsninger, som gør, at vi kan holde fast i det gode samtidig med, at de nye regler for arbejdstid også kan fungere, siger hun.

Stod det til lærerne, ville man ifølge næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange helst holde fast i den gamle model.

- Det er jo et liv at være lærer. Det er ikke bare 8-17, men det bliver vi tvunget ind i nu. Vi mener, at det skader undervisningen, at vi ikke kan have den løbende kontakt med forældrene, siger hun. 

Der er imidlertid skoler og kommuner, som laver ordninger, hvor lærerne får tildelt et vist antal timer ud af det samlede antal, som de kan bruge uden for skolen på at forberede sig, rette stile og også på forældrekontakt.

En af dem er Hovslund Børneunivers i Aabenraa. Her må lærerne kontaktes uden for arbejdstiden. Lærerne har fået 20 timer om året i en pulje til at lægge skole-hjem-samtaler om aftenen.

- Vi bor i et område, hvor stort set alle forældre kører på arbejde, og så nytter det ikke noget, at de skal være her inden klokken fire, siger skoleleder Dorrit Lorentzen Work.

Formanden for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, vurderer, at selv om KL ikke har en oversigt, så drejer det sig om et fåtal af kommunerne, der har afsat sådanne puljer.

- Det er et lokalt anliggende og derfor op til kommunerne eller de enkelte skoler at beslutte, hvordan man ønsker, at forældresamarbejdet skal tilrettelægges, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce