Smykkeudlån fra Statens Kunstfond der er baseret på tillid

Gennem de sidste tretten år har personer, der optræder i en aktiv rolle i forbindelse med en offentlig begivenhed, kunnet låne smykker fra Statens Kunstfonds smykkesamling på Koldinghus. 78 af disse smykker vil i det kommende halve år være udstillet i Tyskland i anledning af det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020. Det er smykker, som er tiltænkt både at skulle bruges og bæres.

105 kostbare danske smykker er i disse dage på vej sydpå for at blive udstillet på Statsliche Antikensammlung i München. Blandt smykkerne er 78 fra Statens Kunstfonds smykkesamling på Koldinghus.

Hvert år indkøber Statens Kunstfond smykker af høj kunstnerisk kvalitet af landets mest anerkendte og eksperimenterende smykkekunstnere. Siden 2007 er disse smykker, som i dag befinder sig på Koldinghus, blevet udlånt til private og offentlige personer, der har en aktiv rolle i en offentlig begivenhed. 

Smykkerne omfatter både snørklede ringe, farvestrålende halskæder, eksperimenterende brocher, urer og bælter.

”Siden Koldinghus overtog samlingen 1. April 2019 har 100 personer benyttet sig af udlånsordningen. Heraf er hovedparten kvinder, men der har også været enkelte mænd imellem,” siger Nana Ebert, der er konstitueret museumsleder på Koldinghus, til POV DenOffentlige.     

Smykkerne udlånes til medlemmer af Folketinget, regions- og byråd, ministre m.fl., som skal deltage i en officiel begivenhed. Til andre personer,som har en aktiv rolle ved en offentlig eller officiel begivenhed. Samt til kunstnere, som skal afholde eller deltage i en fernisering, koncert, oplæsning, premierevisning mv.

Smykkerne kan lånes til officielle begivenheder i Danmark, Vesteuropa, Nordamerika eller Australien. Officielle begivenheder kan f.eks. være offentlige arrangementer, fejringer, jubilæer, årsmøder, prisoverrækkelser, premiereforestillinger mv.

Det næste halve år er der dog 78 af smykkerne, som ikke vil være til rådighed for denne form for udlån, fordi de allerede vil være udlånt til den statslige antiksamling i München og senere på året til Museum für Angewandte Kunst (MAK) i Køln.

Sammen med smykkernes tur til Tyskland medrejser også historien om den låneordning, der følger med Statens Kunstfonds samling. 

”Det, vi specielt er glade for at fortælle om vores smykkeordning, er, at med den følger en stor portion tillid – du kan låne et smykke, hvis du bare lover at passe godt på det og aflevere det tilbage igen. På den måde kan vi vise smykkerne frem, sådan som de er tiltænkt – de skal bruges og bæres,” fortæller formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design, Anne Damgaard.

Statens Kunstfonds smykkesamling består af ca. 300 smykker, der er blevet indkøbt siden 1978 og frem til i dag, og de kan normalt opleves i udstillingen ’Vores smykker’ på Koldinghus.

Hvis du vil låne et smykke, skal du sende en mail til [email protected] med informationer om, hvilken periode du skal låne smykket, og hvad anledningen er.

Foto: Statens Kunstfond.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også