Aktion syg i Danmark. Parasollen med skiltene er symbol på de borgere, der ikke kunne deltage pga. deres sygdom.

Social modstand breder sig

For de tusindvis af danskere, der er forenet i den sociale modstandsbevægelse, har valgkampen styrket sammenholdet. Man har mødt flere politikere, som bliver konfronteret med stærke historier. Nu varsler man nye initiativer efter valget.

For den socialdemokratiske byrådskandidat, Steen Wrist Ørts, var det vildt og chokerende, at møde en gruppe borgere, der alle føler sig klemt i den kommunale sagsbehandling. 
 
“Langt størsteparten af de her mennesker, er helt fornuftige almindelige danskere, der holder fast i et håb om, at de bliver raske. Men jeg må indrømme, at deres historier fortæller om en råddenskab i systemet, som gør borgere mere syge,” fortæller Steen Wrist Ørts. 
 
Han er kandidat i Fredericia Kommune, som er arnested for etableringen af den sociale bevægelse, Klemt, der er ved at sprede sig til flere andre kommuner. Sammen med Pernille Rosenkrantz Theil lavede han forleden et lyttemøde, og inviterede syge borgere til debat. 
 
“Det kom ret hurtigt i stand, men jeg var overrasket over, at der kom deltagere helt fra Esbjerg. Der blev grædt alene fordi der var nogen, der lyttede til borgerne. Jeg spørger mig selv, hvem der egentlig repræsenterer de her mennesker, når valget er overstået. Alle andre er rimeligt sikre på, at deres interesser bliver varetaget, men her er tale om mennesker, der står mere eller mindre alene og alligevel står stærkere og stærkere sammen i de netværk, de er begyndt at etablere,” fortæller Steen Wrist Ørts. 
 
Dermed bekræfter Steen Wrist Ørts den udvikling, som DenOffentlige.dk tidligere har omtalt, og professor Ove Kaj Pedersen bekræfter. 
 
“Noget tyder på, at der er et stærkt skisma mellem forventninger opbygget gennem 40 år og den realitet vi lever i. Det skisma er i bevægelse, og man kan ikke afvise, at det kan udmønte sig i en form for mobilisering,” sagde professor Ove Kaj Pedersen, CBS, for nogle uger siden.

Aktioner i hele landet

Siden DenOffentlige.dk for få uger siden skrev om bevægelsen Klemt, er tilslutningen eksploderet, og den samler nu omkring 6000 tilhængere på sin Facebook-side. Men oprøret fra syge borgere er, som Steen Wrist Ørts peger på, endnu ikke reelt organiseret. Man finder sammen til lejligheden, protesten eller handlingen. 
 
Rie Grenaa er initiativtager til “Aktion syg i Danmark” der har samlet 400 borgere fra hele landet i en fællesgruppe, og forleden afviklede demonstrationer i 10 byer. På Facebook deler borgerne oplevelsen, og de var meget forskellige. 
 
“I Høje-Tåstrup, vi var 4 + en journalist  og havde journalisten ikke været der, så var vi smidt væk,” skriver en borger. 
 
“Fantastisk DAG i Holbæk. Vi var omkr. 25 men vi talte med ca. 200 af de besøgende der sku på Jobcentrer OG så lige nogle socialrådgivere.. der gav os RET. Desværre var der kun politikere fra 2 partier: Enhedslisten og Lokallisten Holbæk,“ skriver en borger fra Holbæk.
 
“Syg i frederikssund mødte op foran rådhuset i dag ,'og fik sørme fornemt besøg af borgmesteren , som meget gerne ville høre på os .vi sang og holdt tale , super dag,” lyder det fra Nordsjælland. 
 
“Jeg var på kort visit i Næstved,hvor den nye jobcenterchef gik i dialog med de syge. Virkede som en mand, med et godt og empatisk menneskesyn og som en mand der var rede til, at møde menneskene, hvor de er. Nye tider er måske på vej. Det må være den første forudsætning, for mødet med " det kommunale system",” lyder oplevelsen.
 

Henning Christophersen: Politikerne mangler lederskab

Moderniseringen af den offentlige sektor er delvist mislykkedes, mener tidl. finansminister og formand for Venstre, Henning Christophersen. Han var arkitekten bag Moderniseringsprogrammet fra 1983, der i dag ses som moderen for de sidste 30 års forsøg på at skabe en effektiv offentlig sektor.

Læs interview med Christophersen her

Udover nævnte steder var der også aktioner i Middelfart, Kolding, Fredericia, Brønderslev, Aalborg, København og Vejle. Så vidt DenOffentlige.dk er orienteret var det således første gang, at syge borgere organiserede en landsdækkende markering. Initiativtageren varsler, at der er mere på vej. 
 
“Det var særdeles vellykket, så det bliver ikke det sidste vi laver,” fortæller Rie Grenaa. 
 
Bevægelsen Klemt varsler også flere initiativer, og arbejder målrettet på at etablere netværksgrupper i flere byer. 
 

Bange for kommunen

Den sociale modstandsbevægelse har således på få måneder spredt sig til hele landet, og på Facebook kan man i dag finde dokumentation for etablerede netværk i omkring 30 byer under navnet “Syg i x-by”. Det sker på trods af, at mange borgere ifølge Rie Grenaa og flere andre kilder, som DenOffentlige.dk har været i kontakt med, er direkte bange for at deltage i protester. 
 
“Der er masser af eksempler på borgere, som er blevet advaret af kommunen, hvis de har protesteret i offentligheden. Så bliver man selvfølgelig bange for repressalier, for man er jo direkte afhængig af kommunen, når man er syg,” siger Rie Grenaa.
 
Den magt, som kommunen direkte og indirekte har over borgeren, har stor indflydelse på, hvordan syge borgere tackler sagsbehandlingen. 
 
“Du skal gøre som systemet siger, du skal. Det er du nødt til, for ellers er du ikke samarbejdsvillig, og så kan de tage ydelser fra dig. Det betyder, at du som borger er meget forsigtig, og fra starten er presset i en defensiv. Når du så lægger dårlig sagsbehandling og årelang ventetid på afgørelser oveni, bliver man hurtigt mere syg, end da man mødte systemet første gang,” fortæller Rie Grenaa. 
 
Men trods frygten for kommunen finder borgerne sammen, og Facebook har vist sig som det perfekte mødested.
 
“Vi er jo syge, så det kan være rigtig svært at møde frem personligt til forskellige aktioner,” påpeger Rie Grenaa. 
Emneord: Socialkrise, Social modstandsbevægelse, Jobcenter, Syge, Kontanthjælp, Bureaukrati, Ove Kaj Pedersen, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.11.13 Kit-Mosegård-Bruun
  Mulighed for erstatning.

  Ja; en reel mulighed for borgerne for at modtage erstatning fra kommunerne - ville hjælpe lidt på trykket mellem borger og samfund - dersom disse erstatnings-sager så ikke også går helt af sporet, naturligvis.

 • 17.11.13 Albert Christensen
  Det syge system

  Som Steen Wrist Ørts har bemærket er der en råddenskab i systemet. Og når alle bare holder deres kæft, ender det sådan http://aabent-brev.dk/HTMLVideo/Rokkerloven.html
  http://www.justitsmordsoffer.dk Det gør mange mennesker syge, men stort set alle tier det ihjel.

 • 17.11.13 annie hansen
  vil gerne

  jeg tror der er mange politiker der godt kan se at folk er syge
  og at der er noget galt i deres kommuner,det samme kan sagsbehandler,men men vi skal jo ik udelukke at dem som egenlig gerne vil hjælpe bliver truet med at blive fyret,for der er jo mange der står og mangler job,jeg er selv syg og blevet kastet rundt af samtlige sagsbehandler i den kommune jeg kom fra,borgmestren fra den kommune er i dag formand for KL,jeg har kæmpet 10 år og været igennem ALT hva kommunen har forlangt,flytter så til ny kommune for 1 år siden og de er totalt forarved men men de har bare gjort det samme,de startede forfra med at finde noget at sætte mig til for at se om jeg kunne,og igen kunne jeg ik noget,så lige så snart den bliver taget op i de udvalg hvor det skal afgøres,sidder der kommunal politer og afgøre om du er den heldige idag.

 • 15.11.13 susanne Ryding
  Sygt system

  Jeg tilhører Jobcenter Vallensbæk. Og det er sygt. Et sygt sygt sted. De sylter min sag, og udmatter mig. Jeg får det markant værre bare ved den synet af den tomme postkasse, den manglende interesse for at jeg får det bedre, tåleligt. Jeg skal videre med min familie, og vi skal have en ok hverdag op at stå igen. Og finde ud af hvad der nu er af realistiske fremtidsudsigter for os. Vi skal have nye drømme, min krop skal finde ro og falde til når den nye hverdag er tilpasset mig og jeg har fundet en måde at balancere aktiviter og hvile på. Jeg er berettiget til en afklaring. Har nogle beretigelser, men tror kommunerne har glemt hvad ordet betyder

 • 15.11.13 Torben Krogh
  Gode forslag

  Det er nogle gode forslag, der lægges frem i faktaboksen her. Især forslaget om betaling af erstatning burde være eb del af lovgivningen! Som det er nu, kan kommunerne gøre som de vil og det går KUN ud over borgeren!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også