Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Børn i økonomisk trængte familier må undvære medicin og måltider

Social

18/10/2024 09:21

J. Bøgen

Direktør mener, vi bør slå ring om børnene og give dem muligheder for at leve et almindeligt hverdagsliv.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I 76 procent af økonomisk trængte børnefamilier har børnene inden for de seneste tre måneder måttet undvære mindst tre sociale aktiviteter som fx at tage en ven med hjem til spisning eller overnatning, komme med på skoleudflugt eller holde fødselsdag for kammerater.

I 60 procent af familierne har der ikke været råd til at give børnene nødvendigt tøj eller fodtøj.

Og i 17 procent af familierne har børnene måttet undvære måltider.

Det viser en ny undersøgelse blandt 3.600 børnefamilier, som Rambøll i samarbejde med Dansk Folkehjælp har gennemført til Egmont Indsigt, en ny udgivelse fra Egmont Fonden.

Undersøgelsen viser også, at der inden for de seneste tre måneder ikke har været råd til at købe lægeordineret medicin i hver femte af de familier, hvor et barn har haft behov for det.

Den pressede økonomi sender børnene på et stressende, mentalt overarbejde, hvor de føler sig nødsaget til at finde på undskyldninger for ikke at falde igennem socialt og nedprioriterer egne behov for at undgå at presse forældrene. Det viser en kvalitativ undersøgelse udarbejdet til Egmont Indsigt af SUS – Socialt Udviklingscenter i samarbejde med Dansk Folkehjælp.

”Der er noget paradoksalt i, at vi som ét af verdens rigeste lande ikke har formået at fjerne den byrde af afsavn og negative konsekvenser for skolegang og fællesskab, som børn i økonomisk fattigdom lever med. Børnene kan ikke selv ændre familiens økonomi. Derfor bør vi slå ring om de børn, der lever i fattigdom og give dem samme muligheder for at leve et almindeligt hverdagsliv som deres kammerater. Det er vi mange – både vi som fonde, staten, kommuner, civilsamfund og det private erhvervsliv – der kan bidrage til,” siger direktør i Egmonts Fondssekretariat, Heidi Sørensen.

Børnene skjuler deres afsavn

I 95 procent af de økonomisk trængte børnefamilier i Rambølls undersøgelse fortæller forældrene, at deres økonomiske situation enten er uændret eller forværret i forhold til for et år siden.

Samtidig fortæller 21 børn i undersøgelsen fra SUS, at de benytter en række strategier for at skjule for andre, at deres familie ikke har så mange penge. De trækker sig fra fællesskaber, de ikke har råd til at være med i. De undlader at fortælle deres forældre om deres egne behov for ikke at presse økonomien yderligere.

Og de forsøger at hjælpe familiens økonomi, fx ved at få et fritidsjob.

“Vi anerkender, at det materielle har en betydning i et moderne liv. Det er vigtigt for et barns selvfølelse og trivsel at have samme muligheder som de andre. At have lommepenge til en is på skoleudflugten. At have venner med hjem til aftensmad. At kunne være med i en gave til klassekammeratens fødselsdag. Undersøgelserne dokumenterer det, vi oplever i Dansk Folkehjælp: Børn i de mest økonomisk trængte familier i Danmark har ikke råd til helt almindelige, dagligdagsaktiviteter, som vi andre tager for givet. Derfor trækker de sig fra de fællesskaber, som er så afgørende for trivsel og læring,” siger Mirka Mozer, generalsekretær, Dansk Folkehjælp. 

I Egmont Indsigt hører man fra Frida på 16, at ”hvis de vil på café efter skole, siger jeg, at jeg ikke er sulten. Hvis de vil ud at spise sammen en aften, siger jeg, at jeg skal noget andet. Og hvis vi har aftalt, at vi skal på Strøget, melder jeg fra i sidste øjeblik og siger, at jeg er syg”.

I undersøgelsen opfordrer børnene ”dem der bestemmer” til at sørge for, at alle børn og unge uanset – forældres økonomi – kan være med i skolerelaterede aktiviteter, at de får mulighed for oplevelser, der skaber gode minder, og at der skrues ned for gavepresset til fødselsdage.

Læs mere om de to undersøgelser, interview med Frida på 16 samt børnenes fem anbefalinger på egmont.dk/indsigt og på folkehjaelp.dk.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.