Fotograf: Ola Joensen, NBI

Stærk profil bliver videnskabelig leder af Danmarks Nationale Center for Klimaforskning

Oversvømmelser, skybrud, hedebølger… fremtidens klima bliver mere ekstremt. Den anerkendte professor Eigil Kaas, skal nu stå i spidsen for at gøre os klogere på vores klima, når han den 1. marts 2021 tiltræder som ny videnskabelig leder af Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI. For klimaforskning er en grundsten, når vi skal finde løsninger til, hvordan vi tilpasser os fremtidens klima med hyppigere voldsomme vejrhændelser.

Den anerkendte klimaforsker Eigil Kaas,som er professor ved Niels Bohr Instituttet (NBI) på Københavns Universitet, bliver videnskabelig leder af Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF). NCKF forsker, samler viden og knytter klimaforskning i rigsfællesskabet sammen gennem forskningssamarbejder på tværs af universiteter, videninstitutioner, styrelser og beslutningstagere. Og det er det samarbejde, den erfarne klimaforsker nu kommer til at stå i spidsen for.

”Jeg glæder mig til at bidrage til en styrket dansk klimaindsats. Klimaforskning er en grundsten, når det handler om, hvordan vi skal forebygge klimaforandringer og forberede os på fremtidens mere ekstreme klima – det er vigtigt i en virkelighed med stigende havvand og hyppigere voldsomme vejrhændelser. Nationalt Center for Klimaforskning forener videnskabelige kræfter fra flere universiteter og institutioner og kan på den måde give et solidt grundlag for klimaløsninger til gavn for os alle – og her ser jeg frem til at bidrage med min viden og mit store netværk,” siger Eigil Kaas.

Nationalt Center for Klimaforskning er sat i verden for at skabe lokal og konkret viden om, hvordan klimaforandringerne vil påvirke rigsfællesskabet i de kommende årtier. Og med Eigil Kaas som ny mand ved rorpinden er NCKF godt på vej.

”Vi er utroligt glade for at få Eigil Kaas med ombord. Vi vil give beslutningstagere og borgere det bedst mulige grundlag til at imødegå klimaforandringerne, og med Eigil Kaas får vi en kapacitet uden sammenligning inden for viden om vejr og klima i både det danske og internationale forskningsmiljø. Eigil Kaas’ netværk er desuden en force i vores store ønske om samarbejde med andre forskningsmiljøer,” siger Marianne Thyrring, direktør ved Danmarks Meteorologiske Institut.   

Indgår samarbejdsaftale

DMI og NBI har indgået en samarbejdsaftale, så Eigil Kaas parallelt fortsætter som professor ved NBI. Dette er vigtigt både for forskningssamarbejdet og for uddannelsen af danske klimafysikere og meteorologer, hvor Eigil har spillet en hovedrolle i de seneste 15 år. Han kan således assistere nye lærere med undervisningsmateriale, vejlede studerende og sikre tæt forbindelse mellem NCKF og universiteterne.

Eigil Kaas er ikke ubekendt med DMI. Han blev første gang ansat som ung studenter-programmør i 1982 og forlod først DMI i 2006 efter i årrække at have været leder inden for DMI’s klimaforskning. Eigil Kaas har igennem alle årene siden da haft et tæt samarbejde med DMI’s forskere.

Eigil Kaas tiltræder stillingen som videnskabelig leder af NCKF den 1. marts 2021.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.