Foto: Miljøministeriet

Større garanti for et slagtilbud uden skadelig kemi

Er du på tilbudsjagt i januarudsalget, kan du glæde dig over, at der det seneste år er kommet strengere regler for kemikalier i bl.a. kosmetik og legetøj.

Webshops og kreditkort gløder, mens PostNord kører i pendulfart, nu hvor der er januarudsalg, og vi bruger tid på at finde de bedste tilbud hjemmefra.

Heldigvis bliver det løbende mere sikkert at være forbruger i Danmark og EU. Fra i år er eksempelvis 4000 problematiske stoffer blevet forbudt i tatoveringsblæk, så man ikke bliver tusset med skadelig kemi. Legetøjsproducenter har nu også pligt til at angive seks gange så mange allergifremkaldende parfumestoffer på legetøjets indpakning, tre parfumestoffer forbydes helt, og det kræftfremkaldende stof anilin bliver forbudt i legetøj til børn under tre år.

Miljøminister Lea Wermelin glæder sig over fremskridtene:

"Vi skal have skadelig kemi ud af indkøbskurven. Som forbruger i Danmark skal man kunne give sine børn legetøj uden bekymring for deres sundhed eller få farvet hår uden at bekymre sig om, hvorvidt det påvirker ens helbred. Det sidste år har vi nået nogle store milepæle i arbejdet med at forbyde skadelige kemiske stoffer i hverdagsprodukter."

Flere af de store milepæle
Der stilles nu flere krav til, at legetøjsproducenter skal mærke allergifremkaldende parfumestoffer i legetøj, og flere problematiske stoffer er blevet forbudt. Der er også kommet flere krav til kosmetiske produkter. To allergifremkaldende stoffer i negleprodukter reguleres, så produkter med disse stoffer kun må bruges af professionelle, og produkterne skal mærkes med, at de kan give allergiske reaktioner. Tre stoffer til hårfarve forbydes helt, mens andre hårfarvestoffer er føjet til listen over stoffer, der kun må anvendes op til en specifik koncentration, der er vurderet sikker. Herudover har bl.a. Danmark fået medhold i en sag om, at kosmetik skal mærkes, så man som forbruger tydeligt kan se, hvad produktet skal bruges til.

"Som forbruger skal man have mulighed for at se, hvad man køber. Derfor har vi gjort det lettere at gennemskue indholdet i et produkt. Men arbejdet stopper ikke her. Jeg presser på for, at vores fælles EU regulering skal passe endnu bedre på os alle sammen. Den skadelige kemi skal erstattes med grønne alternativer," fortæller miljøministeren.

Køb produkter i EU
Der kan være forskellige regler for, hvilke kemiske stoffer, der er tilladt at bruge indenfor EU og udenfor EU. Derfor er det en god idé at være opmærksom, særligt når man handler på nettet. Miljøstyrelsen har for eksempel tidligere fundet ulovlige mængder af hormonforstyrrende stoffer i legetøj købt uden for EU.

I EU er der fælles regler for brug af kemiske stoffer, som medlemslandene skal overholde. Hvis du vil undgå skadelig kemi i de produkter, du køber, er det derfor mere sikkert at handle i webshops fra EU-lande, hvor importøren har ansvaret for, at de produkter han sælger overholder reglerne i EU.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.