Foto: Miljøministeriet

Større garanti for et slagtilbud uden skadelig kemi

Er du på tilbudsjagt i januarudsalget, kan du glæde dig over, at der det seneste år er kommet strengere regler for kemikalier i bl.a. kosmetik og legetøj.

Webshops og kreditkort gløder, mens PostNord kører i pendulfart, nu hvor der er januarudsalg, og vi bruger tid på at finde de bedste tilbud hjemmefra.

Heldigvis bliver det løbende mere sikkert at være forbruger i Danmark og EU. Fra i år er eksempelvis 4000 problematiske stoffer blevet forbudt i tatoveringsblæk, så man ikke bliver tusset med skadelig kemi. Legetøjsproducenter har nu også pligt til at angive seks gange så mange allergifremkaldende parfumestoffer på legetøjets indpakning, tre parfumestoffer forbydes helt, og det kræftfremkaldende stof anilin bliver forbudt i legetøj til børn under tre år.

Miljøminister Lea Wermelin glæder sig over fremskridtene:

"Vi skal have skadelig kemi ud af indkøbskurven. Som forbruger i Danmark skal man kunne give sine børn legetøj uden bekymring for deres sundhed eller få farvet hår uden at bekymre sig om, hvorvidt det påvirker ens helbred. Det sidste år har vi nået nogle store milepæle i arbejdet med at forbyde skadelige kemiske stoffer i hverdagsprodukter."

Flere af de store milepæle
Der stilles nu flere krav til, at legetøjsproducenter skal mærke allergifremkaldende parfumestoffer i legetøj, og flere problematiske stoffer er blevet forbudt. Der er også kommet flere krav til kosmetiske produkter. To allergifremkaldende stoffer i negleprodukter reguleres, så produkter med disse stoffer kun må bruges af professionelle, og produkterne skal mærkes med, at de kan give allergiske reaktioner. Tre stoffer til hårfarve forbydes helt, mens andre hårfarvestoffer er føjet til listen over stoffer, der kun må anvendes op til en specifik koncentration, der er vurderet sikker. Herudover har bl.a. Danmark fået medhold i en sag om, at kosmetik skal mærkes, så man som forbruger tydeligt kan se, hvad produktet skal bruges til.

"Som forbruger skal man have mulighed for at se, hvad man køber. Derfor har vi gjort det lettere at gennemskue indholdet i et produkt. Men arbejdet stopper ikke her. Jeg presser på for, at vores fælles EU regulering skal passe endnu bedre på os alle sammen. Den skadelige kemi skal erstattes med grønne alternativer," fortæller miljøministeren.

Køb produkter i EU
Der kan være forskellige regler for, hvilke kemiske stoffer, der er tilladt at bruge indenfor EU og udenfor EU. Derfor er det en god idé at være opmærksom, særligt når man handler på nettet. Miljøstyrelsen har for eksempel tidligere fundet ulovlige mængder af hormonforstyrrende stoffer i legetøj købt uden for EU.

I EU er der fælles regler for brug af kemiske stoffer, som medlemslandene skal overholde. Hvis du vil undgå skadelig kemi i de produkter, du køber, er det derfor mere sikkert at handle i webshops fra EU-lande, hvor importøren har ansvaret for, at de produkter han sælger overholder reglerne i EU.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.