Stop bedragere og misbrugere med data og overvågning

Infrastruktur

01/06/2019 09:00

Per Roholt

Brug af overvågning og data i forbindelse med bl.a. socialt bedrageri, misbrugsafvænning og digitalisering af sundhedsydelser bliver taget positivt imod af danskerne. Fint, men regulering er absolut nødvendig, lyder det fra KMD og EG.

Danskerne er positive over for mere kontrol på udsatte områder inden for det offentlige viser undersøgelse af YouGov for KMD og EG.

- Øget digitalisering og brug af data letter ikke bare hverdagen for langt de fleste danskere. Flertallet anerkender også tydeligt mulighederne for at benytte data og den viden, der følger med, på tværs af systemer, siger Mette Louise Kaagaard, direktør KMD Local Government.

- Men det er også tydeligt med de seneste års mange diskussioner om brugen af data i det offentlige, at adgangen til og brugen af data skal reguleres. Især i takt med, at data bliver stadigt nemmere at gemme, samkøre og anvende, siger Mette Louise Kaagaard.

Læs artikel på SamfundsDesign: KMD: Sådan snakker vi offentlig digitalisering i 2019

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Ældre vil sætte en stopper for socialt bedrageri via overvågning af sociale medier

Ifølge undersøgelsen er det – måske lidt overraskende - i flere tilfælde de ældre danskere, der mener, at myndighederne skal have mulighed for at bruge data og overvågning.

Fx er generationen over 60 år positivt stemte (64 pct.) i forhold til at bruge sociale medier til at holde øje med bedrageri som fx dagpengemodtagere, der uretmæssigt tager på ferie eller enlige forsørgere, der modtager ydelser, selv om de faktisk bor sammen med en partner.

Det tal er kun 38 pct. blandt de 18- til 29-årige. Samlet set er 53 pct. af danskerne positive overfor idéen og 30 pct. er ikke.

- Selv om vi får flere muligheder for at overvåge og bruge data smart og selv om der er opbakning til, at vi gør det, så er der altså stadig etiske dilemmaer og omtanke og regulering nødvendig, siger Johnny Iversen, Divisionsdirektør i EG.

Læs artikel på SamfundsDesign: EG: Offentlig digitalisering vil fokusere på sundhed i 2019

GPS på misbrugere og chatbots i børnetelefonen

Teknologi, der kan delvist kan afløse adgangen til rigtige mennesker, bliver også taget god imod af danskerne ligesom samkøring af data på sundhedsområdet får opbakning.

Fx mener størstedelen af de adspurgte i undersøgelsen (45 pct.), at det er en god idé at overvåge misbrugere på afvænning med en GPS, så der kan tages kontakt til dem, hvis de bevæger sig ind i et område med mange stoffer i omløb. Igen viser de ældre sig mere positive end de yngre.

Det samme gør sig gældende for idéen om, at den hårdt pressede børnetelefon gør brug af en såkaldt chatbot til at afgøre, hvilke børn der har mest brug for hjælp fra en professionel. Det er 43 pct. af de adspurgte åbne overfor, mens 28 pct. ikke mener, det er en god ide.

Endelig er 64 pct helt eller delvist enige i, at man skal have en digital borgermappe, som forskellige offentlige instanser kan se med i, hvis der er en lovmæssig grund til det, eller du har givet samtykke, så alle informationer fra fx jordemoder, sundhedspleje, praktiserende læge, vuggestue og børnehave, socialforvaltning etc. er samlet et sted.

En anden højdespringer i undersøgelsen er spørgsmålet om at anvende videomøder med læger i yderområderne af Danmark. Det er 60 pct. af danskerne positivt stemt overfor, mens kun 22 pct. er imod.

Læs artikel på SamfundsDesign - Digitalisering: En konstant balance mellem muligheder og risici

Om undersøgelsen

Det er YouGov, som har foretaget undersøgelsen for KMD og EG om de etiske dilemmaer i forbindelse med brug af overvågning og data. Undersøgelsen er foretaget i perioden mellem d. 8. og 10. maj 2019.

Læs mere på EG:Digital automatisering med softwarerobotter 
Læs artikel på SamfundsDesign: Brugen af data stiger, men hvad med kvaliteten?
Læs mere på EG: Lad os digitalisere det offentlige sammen

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Mest Læste

Annonce