Storbyers tårnhøje huslejer medfører konsekvenser for studerende

Uddannelse

11/07/2018 15:10

Sasa Kovacevic

Snart får tusindvis af unge mennesker nyheden om, hvor de er blevet optaget på studie. Derefter går jagten på bolig ind, og det kan bedst af alt betragtes som en jagt, hvor det langt fra er alle, som har heldet med sig.

Voldsom stigning i husleje

Populært er det at studere i Aarhus og København, hvor gennemsnitshuslejen er steget markant de sidste par år.

Derfor er mange studerende nødsaget til at bruge hele deres SU – eller endda mere – alene på huslejen. Der er dermed ikke mere SU tilbage til at dække resterende omkostninger.

Disse omkostninger kan for eksempel være til mad og dagligvarer, obligatoriske bøger til studiet, udgifter til Irep.dk i forbindelse med computer, som også er nødvendigt for studiet – og meget mere.

De unge studerende dropper forsikring

I et stramt budget, hvor hele SU’en går til husleje, har en del unge svært ved at finde penge til blandt andet forsikring.

Det er som oftest indboforsikringen, de unge undgår at forsikre sig med. Det virker for mange, som den lette udvej, når der ikke er luft nok i budgettet.

Bliver man udsat for indbrud eller opstår der skade på ens ejendele, vil man ikke kunne opnå erstatning. Dermed er det en risikabel chance at tage, når man negligerer forsikringen, for at spare penge.

Øget arbejde og SU-lån

De høje huslejer kan medføre forskellige konsekvenser. En del studerende finder sig nødsaget til at arbejde meget ved siden af studiet, for at betale den skyhøje husleje.

Det medfører, at de ikke har tiden til at læse lektier, at de misser forelæsninger osv., blot for at finansiere livet i storbyen.

Andre studerende supplerer SU’en med SU-lån, som man har mulighed for at optage, mens man er studerende.

Det medfører, at en helt række studerende, går ud af studiet med en stor gæld - blot for at kunne betale husleje og dagligvarer, som er nødvendige.

Konsekvenser

De nævnte ovenstående konsekvenser forekommer, hvis man er så heldig at være i besiddelse af en bolig.

Det skal pointeres, at der er stor efterspørgsel på boliger i storbyer, hvorfor en del studerende står uden bolig til studiestart.

Det medfører også, at de studerende bliver mere desperate, og derfor er villige til at betale endnu mere i husleje.

Derfor er uheldige studerende, der står uden bolig, nødsaget til at rykke ud af storbyen, for at finde bolig. Det er nemmere at leje et hus eller lejlighed des længere væk fra storbyen, man kommer.

Fordele og ulemper ved at flytte ud af storbyen

Som nævnt i ovenstående afsnit, er flere studerende nødsaget til at søge uden for storbyen i jagten, om at finde bolig.

Det medfører en del ulemper i form af forlænget transporttid til og fra studie.

Dermed skal man enten tidligt op for at cykle den lange rute, eller anskaffe sig et buskort, så man kan benytte sig af den offentlige transport.

Penge til transport er en ekstra udgift, og flytter man ud af byen i forsøget på at spare penge, kan det virke som en uoverskuelig ekstra omkostning.

Til gengæld bliver huslejen billigere, når man bevæger sig ud af byen. Dermed har man et større rådighedsbeløb til at dække udgifter som mad og dagligvarer, forsikring, udgifter til nanostone.dk i forbindelse med pleje af bolig, og meget andet.

Det ekstra frirum i økonomien medfører også, at der af og til vil være råd til oplevelser med venner eller familie, som ellers kan være svært at finde plads til i et stramt budget.

De tårnhøje huslejer i storbyerne har, som beskrevet, store konsekvenser for de danske unge. Mange unge bruger hele SU’en - og i flere tilfælde også SU-lån – på at finansiere det dyre studieliv. Studerende, der ikke kan finde bolig i storbyen, tager beslutningen om at flytte ud af byen.

En løsning på dette, kan være at bygge et hav af nye studieboliger i storbyer som Aarhus og København, for at imødekomme de mange studerende. Disse boliger bør være studievenlige ved ikke at kræve hele budgettet fra studerende.

Mest Læste

Annonce