Cirkus offentlige ydelser: Det koster flygtninge 2.100 kr. at sige ja til job-forløb

Velfærd

26/4/16 9:03

Nick Allentoft

Kasserne med offentlige ydelser giver store forskelle på, hvad flygtninge i integrationsforløb kan få. Det skriver Altinget.dk

Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder mantraet i regeringens beskæftigelsespolitik. Men for en del af de flygtninge, som fra juli måned siger ja til et kombineret job- og uddannelsesforløb, vil forsøget på at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked være ensbetydende med væsentlig færre penge mellem hænderne.
Det fremgår af et svar fra integrationsminister Inger Støjberg (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg, skriver netavisen Altinget.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Ifølge ministeriets beregninger vil enlige forsørgere, som skifter integrationsydelse ud med en to-årig integrationsgrunduddannelse (IGU) i det offentlige, miste 2.100 kroner i disponibel indkomst om måneden.

Det er dybt problematisk, mener SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, som nu kalder ministeren i samråd om sagen.

"Det er en snublesnor for ordningen, fordi man nærmest skaber en økonomisk gulerod for ikke at gå igang med et IGU-forløb. Samtidig vil det være en helt urimelig hård nedgang i indtægt for de flygtninge, som har sværest ved at være fleksible i deres økonomi," siger han til Altinget.

De såkaldte IGU-forløb udgør hjørnestenen i trepartsaftalen om integration på arbejdsmarkedet, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i marts. Ordningen følger satserne i de eksisterende erhvervsgrunduddannelser, hvilket vil sige, at flygtninge modtager en elevløn på mellem 49 og 120 kroner i timen.

En flygtning, som er eneforsørger, vil derfor gå fra en disponibel indkomst på 8.400 kroner om måneden, hvis de modtager integrationsydelse, til en indkomst på 6.200 kroner under et IGU-forløb i det offentlige. Er man derimod i et IGU-forløb på et slagteri, vil man ifølge Integrationsministeriet opnå en nettogevinst på 1.700 kroner om måneden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men i sit svar til Beskæftigelsesudvalget skriver ministeren, at IGU-forløb er tiltænkt som en trædesten til det ordinær arbejdsmarked, og at man derfor bør tage de langsigtede indtjeningsmuligheder i betragtning.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce