Borgerens retssikkerhed står på spil, når kommunerne fortolker reglerne for, hvem der er berettiget til førtidspension, vidt forskelligt. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der vil fratage kommunerne retten til at tildele førtidspensioner og de såkaldte ressourceforløb, skriver Dagbladet Information.
Foreningen har set nærmere på forskellene i tildelinger af førtidspension inden for de sammenligne kommunale klynger.
Eksempelvis optræder Københavns- og Hillerød Kommune i samme klynge. Alligevel tildeler sidstnævnte tre gange så mange førtidspensioner i forhold til befolkningstal. Maria Bille Høeg, chefkonsulent i DA, kalder forskellene »alvorlige«.
»Det er rigtig problematisk for borgeren, at der er så enorme forskelle på, hvornår kommunerne tildeler førtidspension og ressourceforløb. Derfor foreslår vi en central enhed under staten, der skal sikre borgerens retssikkerhed på tværs af kommuner,« siger hun til Information.
I KL mener formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget Thomas Kastrup-Larsen (S), at forslaget forsømmer den samlede vurdering af borgeren som ressourceforløbene, der skal hjælpe udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet, lægger op til.
»Det er svært at se, hvordan en centralisering skal kunne styrke retssikkerheden for den enkelte borger. Vi kan frygte, at de individuelle hensyn og unikke omstændigheder, som kendetegner den enkelte borgeres sag, vil blive mindre vigtige. Det bliver papir i stedet for mennesker«.
Den opfattelse deler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), skriver Information:
»Vi har lavet en førtidspensionsreform, som jeg stadigvæk synes var god i den form, den blev lavet. Der er en lang række børnesygdomme, som vi nu kommer til at evaluere på, men at flytte tildelingerne fra kommunerne til en statslig styring bakker jeg ikke op om«.