Departementschef på møde: Tilrettelæg arbejdet, så vi undgår offentlighed

Ledelse

28/5/18 10:00

Nick Allentoft

»Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det«, siger ministeries departementschef ifølge Politiken på en lydoptagelse.

Er der oplysninger, som man ikke ønsker skal komme frem i offentligheden, skal man tilrettelægge sit arbejde, så de ikke kommer frem. 

Sådan lyder budskabet fra departementschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet Sophus Garfiel til medarbejderne, skriver Politiken mandag.

Læs også: Interview med Garfiel her

Det fremgår af en skjult lydoptagelse fra et morgenmøde i ministeriet 16. april, som Politiken er kommet i besiddelse af.

»Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det«, siger Sophus Garfiel på optagelsen.

Departementschefens udtalelser kan ifølge eksperter være i strid med intentionen i offentlighedsloven, fordi alt i udgangspunktet skal være offentligt, og kun bestemte oplysninger mørklægges. Embedsmænd må ikke tænke strategisk i, hvilke oplysninger de vil have frem, og hvilke de ikke vil have frem, vurderer Steen Bønsing, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

»At indrette sagsbehandlingen sådan, at man i visse situationer kan undgå aktindsigt, er en omgåelse af aktindsigtsreglerne, og selvfølgelig må man ikke det«, siger Steen Bønsing til Politiken.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce