DNA-projekt får kritik: Kan skade borgernes tillid til staten

Infrastruktur

26/02/2018 11:18

Freja Eriksen

11 myndigheder og organisationer kritiserer lovarbejdet omkring Nationalt Genom Center.

Et bredt flertal i Folketinget vil iværksætte et historisk eksperiment med danskernes arvemasse, men projektet risikerer at gøre uoprettelig skade på borgernes tillid til staten.

Det skriver Politiken. 

11 myndigheder og organisationer udtaler deres klare kritik i høringssvar til lovarbejdet omkring Nationalt Genom Center. Hvis loven vedtages, kan centret indsamle danske patienters genetiske materiale. Potentielt kan det bruges til at udvikle banebrydende ny medicin.

Institut for Menneskerettigheder advarer om, at centrets arbejde kan være »i strid med retten til privatliv og databeskyttelse i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention«. 

Bekymringerne er ligeledes markante fra Dansk Selskab for Almen Medicin, Region Nordjylland, Dansk Psykolog Forening, Datatilsynet, National Videnskabsetisk Komité, Det Etiske Råd, Region Syddanmark, Forbrugerrådet Tænk, IT-Politisk Forening og Jordemoderforeningen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) svarer, at kritikken har ført til stramninger af lovforslaget, som blev førstebehandlet i Folketinget torsdag. Blandt andet er det præciseret, at centret skal have et »højt sikkerhedsniveau«. 

»Vi bygger centret op med den mest moderne teknologi og så sikkert, som det overhovedet kan være. Det bliver en markant forbedring af sikkerheden i forhold til tidligere, for historisk set har der ikke været nok fokus på it-sikkerheden på sundhedsområdet«, siger hun til Politiken.

 

Mest Læste

Annonce