Drabet på Advokat Anders Lindholt – samværssager

Ledelse

20/9/14 11:18

Nick Allentoft

Ny tragedie og denne gang i retten. Så taler man om sikkerhed i retslokalerne, men det fjerner jo ikke årsagen til tragedien. Det kan måske begrænse konsekvensen, men årsagen er et helt andet sted. Området med samværssager sejler, så lad os finde løsninger der inden det går galt igen.

Nu skete det igen. Denne gang i retten. En dræbt og en anden alvorligt såret i et forfærdeligt familieopgør. Det er sket før, men alligevel handler debatten efterfølgende om at øge sikkerheden i retten.

For ikke så lang tid siden slog en mor sit barn ihjel og forsøgte derpå at tage sit eget liv. Der har været flere af den slags tragiske sager – mord/drab/selvmord pga. samværssager – se links herunder - og derfor melder spørgsmålet sig, hvorfor?

Hvorfor griber mennesker til så drastiske handlinger? Hvorfor taler medierne mest om sikkerhed i retslokalerne? Hvorfor taler kun ganske få om årsagen bag de tragiske hændelser? Når børn bliver klemt mellem to menneskers konflikt har vi som samfund et ansvar for at finde løsninger, der begrænser disse sager. Når vi oplever flere og flere tilfælde, der ender tragisk, har vi en pligt til at debattere årsagerne.  

Jeg har fulgt dette område i flere år, og kan uden at blinke sige, at systemet bidrager til at forværre konflikterne i samværssager. Området sejler, og når det ender så tragisk som med advokat Anders Lindholt har vi pligt til at gå dybere bagved end en simpel debat om sikkerhed i retslokalerne. Hvis - og det er jeg overbevist om - systemets indretning er med til at forværre de komplicerede sager, må der søges efter løsninger. Det handler om tusindvis af børneskæbner, der kommer i klemme.

Jeg ved ikke hvordan vi får hul igennem til de mennesker som kan rette på procedurer og uvidenhed i eksempelvis Statsforvaltningerne. Hvad skal man gøre for at få hul igennem? Hvor mange mennesker skal stå frem? Hvor mange familier skal ødelægges?

Hvorfor tror vi kun på samme køn?

Der er flere grupperinger, når det gælder børn i klemme i samværssager – først og fremmest fædrene og mødrene. Generelt tror mødre på mødre og fædre på fædre. Jeg ved ikke præcist, hvor mange vi er tilsammen, men i min beskedne gruppe er der rundt regnet 1000 mennesker – flest kvinder.

De to grupper har på overfladen tre ting til fælles:

  1. Barnets tarv

  2. De ved at systemet ikke fungerer. De bliver indædt ved og ved med nye sager – og det bliver tilladt – en afgørelse er ikke en afgørelse – den synes at kunne ankes i en opslidende uendelighed med små nuancer.

  3. De kan ikke udstå hinanden og tror de respektivt er psykopater.

 

I forhold til barnets tarv, er det ikke altid sandheden. Nogle forældre har tendens til at tage barnets tarv som gidsel for egne ønsker. Det kan direkte udvikle sig til, at man vil gøre sin eks ondt – koste hvad det vil.

Systemet har indbyggede fejl. Bureaukratiet hælder sand i tandhjulene, og eksempelvis sagsbehandlingstider er ofte medvirkende til at sager udvikler sig i den forkerte retning.

Lad os arbejde sammen

Men der er også store udfordringer med at kunne se ind til de mennesker, der er i konflikt. Hvis mande- og kvinde-grupper og foreninger kunne arbejde sammen om dette punkt, kan vi måske blive så mange, at vi bliver hørt. Vi kan skabe løsningsforslag, som politikerne bliver nødt til handle på. Eksempelvis så sagsbehandling i statsforvaltninger og fogedretter bliver væsentligt forbedret. Når et retssystem ikke fungerer, begynder folk at ty til selvtægt!

De vilde sager, hvor den ene forældre er uden for pædagogisk rækkevidde er det værste, at være vidne til. Jeg kan nogen gange have mine tvivl om, systemet overhovedet opdager disse sager. Det er sager, hvor samarbejde ikke er muligt og systemets processer bare bidrager til at forværre sagerne.  

Der kan ligge en personlighedsforstyrrelse/psykopati til grund for krigen mellem forældrene. Måske kunne man teste for det i disse sager og derefter lade resultatet af den psykiske test lægge til grund for afgørelserne.

Lad os nu finde løsninger

Samarbejde kræver, at forældre holder op med at betragte hinanden som fjender – men det at kæmpe for sit barn bringer i den grad urinstinkterne frem i mennesker – og vi vil gøre ALT for vores afkom (eller for at skade vores eks.) og så kan det være uendeligt svært at se klart.

Der er ifølge Lone Brandenborg, formand for Danske Familieadvokater, årligt ca. 16.000 samværssager -  2.484 sager af dem ender i fogedretten. Gad vide hvor mange andre sager der er i kølvandet på højkonfliktsagerne? Vold? Stalking? Diverse overgreb? Hærværk? Og hvor mange ødelagte børneskæbner? Ingen ved det, og foreløbig har ingen interesseret sig synderligt for det.

Istanbul Konventionen forpligter Danmark til løbende at overvåge og indsamle dokumentation om alle former for vold mod kvinder, dette foregår tilsyneladende ikke.

Og det eneste medierne taler om er sikkerhed i retsbygningerne...

Lad os nu finde sammen og søge løsninger. Første skridt er at mande og kvindegrupper, der kæmper for det samme, finder sammen om at løse knasterne i systemet og kulturen omkring konfliktfyldte samværssager. Næste skridt er at systemet erkender, at jura og domstole i nogle tilfælde indirekte bidrager til at sager udvikler sig til det værre.

 

Eksempler

Her er nogle links til sager med døden til følge og nogle artikler hvor advokater går ind og gerne vil ændre systemet. Og link til en helt ny bog om problematikken.

Hvordan står vi sammen og får ændret systemet – andre lande er langt foran?

http://www.b.dk/nationalt/haard-kritik-af-foraeldreansvarslov

http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/2014-09-17/tragedie-i-fogedretten-s%C3%A6tterskilsmisse-konflikter-p%C3%A5-spidsen

http://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/samv%C3%A6r-med-psykopatisk-for%C3%A6lder-er-problematisk

http://www.powerkvinderne.dk/liste/488-psykisk-partnervold-er-overset

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2375592/foraeldreansvarsloven-nedbryder-boern/

http://www.saxo.com/dk/det-stoerste-svin-vinder-om-foraeldreansvarsloven-og-hvordan-man-forsvarer-sig-mod-spillet_epub_SX20710053

 

http://www.fyens.dk/article/1804508:Svendborg

http://jyllands-posten.dk/indland/krimi/ECE3457947/naboer-det-er-et-mareridt/

http://www.bt.dk/krimi/tv-28-aarig-kvinde-draebt-paa-aaben-gade

http://ekstrabladet.dk/112/article4834957.ece

http://amtsavisen.dk/forside/kvinde-draebt-ved-kvaelning

http://www.visitaarhus.dk/aarhus/gravid-kvinde-draebt

http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/30563228

http://netavisen-sjaelland.dk/2014/04/16/kvinde-draebt-i-hoje-gladsaxe/

http://www.b.dk/nationalt/drabsfar-jeg-fortryder-det-saa-bitterligt

http://www.sn.dk/.../moren-advaret-paa-sms.../artikel/111826

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7031223/advokater-kritiserer-sagsbehandlingen-i-samvaerssager/

http://dinby.dk/odense-c/far-draebte-eks-kaereste

http://www.bt.dk/nyheder/mor-til-fem-myrdet-i-dag-blev-hun-begravet

http://jyllands-posten.dk/blogs/murattamer/ECE6909134/hvorfor-tier-vi-om-problemerne-med-vores-kvindesyn-i-danmark/

http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Syd/2014/03/26/072719.htm

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.