I dag fejrer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen Dyrehavens 350 års fødselsdag ved at offentliggøre, at Jægersborg Hegn fremover bliver en del af Dyrehaven, når området over de kommende år bliver udlagt til urørt skov. Det betyder, at Dyrehaven bliver en fjerdedel større, og hjortene får dermed glæde af hele 225 hektar ekstra. Dyrehaven er en af Danmarks største attraktioner med omkring syv millioner besøgende, der årligt lægger vejen forbi.
- Dyrehaven er et nationalt ikon, hvor de græssende hjorte har sørget for, at turister og danskere kan nyde en særlig rig natur. Nu får vi et større sammenhængende naturområde, hvor endnu flere træer får lov til at blive rigtig gamle, falde sammen og blive liggende i skovbunden, mens dyrene får endnu mere plads at boltre sig på. Det er en kæmpe gave, vi giver videre til både naturen og generationerne efter os, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Konkret bliver den sydlige del af Jægersborg Hegn, som indtil 1832 var en del af Dyrehaven, igen indlemmet. Dermed vokser Dyrehaven fra 1.000 hektar til 1225 hektar. Ved også at slippe hjortene løs i Jægersborg Hegn, vil de holde træer og buske tilbage og skabe lys og dynamik til gavn for sjældne svampe, fugle, insekter og planter.
Udvidelsen af Dyrehaven er et af initiativerne i de første 16 forvaltningsplaner for de i alt 45 skove, der skal overgå til urørt skov eller anden biodiversitetsskov. Samlet set vil det mere end fordoble arealet af urørt og anden biodiversitetsskov på statens arealer, så der i alt er ca. 22.800 hektar.
Ordførerne fra partierne bag Aftalen om Naturpakken udtaler:
- Fremover kan de mange millioner besøgende få en endnu længere skovtur indenfor de røde porte. Derfor glæder jeg mig over, at vi med indsatsen for vildere skove også gør Dyrehaven større, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).
- Jeg ser frem til, at den kommercielle skovdrift rykker ud af skove som Jægersborg Hegn. De statslige skove skal i højere grad producere bedre natur i stedet for tømmer. Det kommer de til nu, hvor vi fordobler det areal, hvor naturen har førsteprioritet, siger miljøordfører Carsten Bach (LA).
- Med forslagene til forvaltningsplaner vil vi skubbe på udviklingen mod vildere skove. Bl.a. ved at sætte flere græssende dyr ud i skovene som i Dyrehaven. Det vil være med til at skabe levesteder for truede og sjældne dyr og planter, siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).
- Det er en fornøjelse at se de gode forandringer, som Naturpakken fører med sig. I Dyrehaven får de besøgende nu en fjerdedel mere plads til søndagsgåturen, så der er lidt større chance for at finde ro og fred i naturen, siger naturordfører Anni Matthisen (V).
Forvaltningsplanerne bliver nu sendt i offentlig høring i otte uger. Forud for høringen har Naturstyrelsen inddraget brugerråd og borgere lokalt samt fået anbefalinger fra en erhvervs-ph.d. og forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet. De resterende forvaltningsplaner bliver sendt i høring senere på året. Læs mere om forvaltningsplanerne.
Fakta om udvidelse af Dyrehaven
- Jægersborg Dyrehave har årligt omkring syv mio. besøgende.
- Den sydlige del af Jægersborg Hegn skal indlemmes i Dyrehaven nord for København. Området var tidligere indtil 1832 en del af Dyrehaven. Dermed vokser Dyrehaven fra 1.000 hektar til 1225 hektar og slutter i nordlig retning ved Skodsborgvej i stedet for ved Raadvad og Mølleåen.
- Udvidelsen af Dyrehaven sker senest i 2026, hvor Jægersborg Hegn er endeligt udlagt som urørt skov.
- Dyrehaven er et af de steder i Danmark, hvor der findes det største samlede antal sjældne arter på et afgrænset areal.
- Der har været græssende hjorte i Dyrehaven siden 1670. Der er omkring 2.100 stykker hjortevildt i Dyrehaven i dag. Efter udvidelsen skal der være omkring 2.500.
- Der er afsat 0,9 mio. kroner årligt til driften af udvidelsen.