Efter endnu en sommers udbudsmaraton: Der er brug for kloge udbud

Ledelse

11/8/16 8:59

Nick Allentoft

Alle bliver tabere - også samfundet - når offentlige udbud vælter ud op til sommerferien. Ofte med korte frister og hast skrevet over hele skærmen. Dansk Byggeri opfordrer til omtanke næste år.

Sommerferien er ofte en travl periode for de byggevirksomheder, der skal bygge eller renovere for særligt det offentlige. De vil nemlig have arbejdet gjort, mens der fx er ferie i børnehaven, skolen eller på kontoret. Det er der jo meget god fornuft i, men der er behov for, at landets bygherrer genovervejer måden, de tilrettelægger deres udbud på.

Det kan fx undre, at man gang på gang skal høre historier om offentlige bygherrer, der op mod sommerferien har travlt med at få sendt udbudsmateriale ud i starten af juni med tilbudsdato medio juni, så bygge- eller renoveringsarbejdet kan starte først i juli, fordi det er der, hvor skolen, institutionen eller kontoret holder sommerferielukket.

Denne lille case er ikke et eksempel konstrueret til indlægget her, men er hentet i virkelighedens verden, og en situation som ganske mange entreprenører og byggevirksomheder oplever. Konsekvensen er, at de fx fem bydende virksomheder alle er nødt til at reservere deres medarbejdere og eventuelle underentreprenører til at påbegynde opgaven i juli måned. Det betyder i praksis, at fire af de fem virksomheder må lægge beslag på medarbejdere, som ender med ikke at skulle løse opgaven, fordi en anden virksomhed vandt udbuddet. En anden konsekvens af den forserede og dårligt timede udbuds- og produktionsproces er ringe udnyttelse af kapaciteten i bygge- og anlægsbranchen, og at der i korte perioder af året som fx op til ferier kan opleves noget, der kunne minde om flaskehalse, uden at være det.

Lad derfor opfordringen til landets bygherrer – både offentlige og private – være, at det vil give en langt bedre udbuds- og produktionsproces, hvis dels udbuddene kommer i god tid, og at der er ordentlig tid til at disponere og planlægge produktionsprocessen. Det vil samtidig betyde, at det udførte arbejde og måske også prisen vil blive bedre.

Og så lige en serviceoplysning her til slut: Skolebørn tager ikke skade af at se deres skole eller institution blive bygget om. Det kunne måske endda give dem en oplevelse af byggeriet som en mulig karrierevej og respekt for de fysiske rammer, de hver dag tager for givet. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce