Der er medlemmer at hente for de patientforeninger, der hjælper danskere med somatiske sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Til gengæld er der meget få danskere, der melder sig i patientforeninger, der har psykiske lidelser som stress og depression som mærkesag.
Det viser en rundspørge blandt landets patientforeninger, som Ugebrevet A4 har foretaget.
Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Scleroseforeningen havde tilsammen imponerende 700.000 medlemmer i 2016. Til sammenligning havde SIND, Depressionsforeningen, Angstforeningen og Stressforeningen bare 12.000 medlemmer.
Godt nok har Kræftens Bekæmpelse og Scleroseforeningen oplevet en medlemstilbagegang på 10 til 15 procent fra 2010 til 2016, mens fx SIND har fået 22 procent flere medlemmer. Men Kræftens Bekæmpelse har 471.324 medlemmer mod SINDs 6.505.
For Bjarne Ibsen, der er ekspert i folkelige bevægelser og foreninger på SDU, kommer tallene ikke som nogen overraskelse.
- Forudsætningen for at man vil bakke en sag op er, at den er vedkommende og betyder meget for folk. Og der er det ikke sikkert, at stress, som de fleste jo kommer sig over, opleves som en permanent udfordring i stil med gigt og hjerteproblemer, siger Bjarne Ibsen til Ugebrevet A4.
De næsten nyvalgte formand for Stressforeningen, Manu Sareen, er bevidst om udfordringen ved at være formand for en forening med bare 1.500 medlemmer, der har en mærkesag, der ifølge Stressforeningen rammer 250.000 til 300.000 danskere hvert år .
Han vil skabe en slagkraftig forening – men han går ikke efter et bugnende medlemskartotek. Alle ydelser fra foreningen skal ifølge den nye formand være tilgængelige og brugbare for alle berørte uanset medlemskab.
- Det er ikke for at lyde som Henrik Sass omkring medlemsdemokrati, men det at have betalende medlemmer er slet ikke nødvendigt. Man kan støtte bevægelsen og donere penge ad den vej, og så kan vi tjene penge gennem for eksempel foredrag og skræddersyede stresspakker til virksomheder, siger Manu Sareen i et interview med Ugebrevet A4.
Den tidligere radikale minister og folketingspolitiker mener, at vi som samfund bliver nødt til at erkende, at vi står over for en stressepidemi. Den erkendelse vil han personligt skubbe på ved at aftabuisere stress og sætte lidelsen på den politiske dagsorden.
- Stress er en kæmpe udfordring. Man plejer jo at sige, at alle kender én med kræft, men det gør de fandme også med stress. Men lige nu er hele stressområdet en supertanker, der driver rundt uden navigation og motorkraft, siger han.
Manu Sareen er gået ind i sagen på grund af et personligt engagement, som har baggrund i den stress, han selv har gennemlevet og aldrig helt bliver fri af. To gange er han blevet sygemeldt af stress.
***
FAKTA: Medlemstal (2016)
Kræftens Bekæmpelse: 417.324
Hjerteforeningen: 143.167
Diabetesforeningen: 85.000
Scleroseforeningen: 52.000
SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed: 6.505
Depressionsforeningen: 1.750
Stressforeningen: 1.500*
Angstforeningen: 1.441
Kilde: Ugebrevet A4 på baggrund af rundspørge blandt udvalgte patientforeninger.
Medlemstallet fra Stressforeningen er en opgørelse fra 2015, da det ikke har været muligt at få nyere tal.
Hele historien hos Ugebrevet A4