Espertråd skal acceptere politisk beslutning om at bevare Sundhedsplatformen

Infrastruktur

28/11/2018 08:07

Nick Allentoft

Region Hovedstaden har nedsat et ekspertråd, som skal følge Sundhedsplatformen. Men eksperterne må ikke fraråde systemet. Politiker kalder det for en mundkurv.

Efter skarp kritik fra Rigsrevisionen har Region Hovedstaden valgt at nedsætte et hold af seks eksterne eksperter, der skal kigge it-systemet Sundhedsplatformen efter i sømmene.

Men nu viser det sig, at ekspertpanelet ikke får helt frie hænder.

Af panelets kommissorium, som P4 København har fået adgang til, fremgår det nemlig, at panelet ikke må anbefale en tilbagerulning af it-systemet.

Og den præmis møder kritik fra Dansk Folkepartis medlem af regionsrådet, Henrik Thorup:

- Hvad i alverden er det, de skal sidde og lave? De skal sidde og arbejde fuldstændigt positivt for Sundhedsplatformen, siger han til DR P4 København og fortsætter:

- Det, synes jeg, er højst usædvanligt for at sige det mildt. Jeg har aldrig hørt noget lignende.

Debatten om Sundhedsplatformen

Følg debatten om Sundhedsplatformen på denne tema-side.

Men ifølge Jens Gordon Clausen, som er koncerndirektør i Region Hovedstaden, så giver det god mening, at de eksterne eksperter skal arbejde med præmissen om at beholde Sundhedsplatformen.

- Det er en klar grundlæggende politisk forudsætning for vores arbejde, at vi ønsker at bevare Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden. Det er en del af budgetaftalen, som blev indgået for 2019, og det er det, som vi arbejder inden for, siger Jens Gordon Clausen til DR P4 København.

Det er politikerne i forretningsudvalget, der har efterspurgt de eksterne eksperter. Eksperterne skal blandt andet hjælpe med regionens forberedelser til den kommende opgradering af Sundhedsplatformen i februar 2019.

Ifølge Bent Greve, som er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det meget normalt, at der bliver opsat rammer for eksperternes arbejde:
- Her har man formentlig valgt det af to grunde. Man vil have nogle relativt hurtige råd, og man vil ikke risikere at skulle ud i et nyt system, som måske kan være meget dyrt at få, siger Bent Greve til DR P4 København.

Men eksperterne burde få helt frie hænder, mener Jacob Rosenberg, der er overlæge på Herlev Hospital og regionsrådsmedlem for Liberal Alliance.

Regionerne har deres egen sektion

Regionerne spiller en central rolle for hele sundhedsområdet. Derfor samler vi alle historier om og fra regionerne og sundhedsområdet på en selvstændig sektion lige her.

- Hvis eksperterne er så gode, som vi håber, så kan det jo godt være, at de finder ud af, at det er smartere ikke at have Sundhedsplatformen, og så må de selvfølgelig gerne fortælle det, siger Jacob Rosenberg til DR P4 København.

Og det bakkes op af Henrik Thorup.

- Det (præmissen, red.) er jo fuldstændig en mundkurv. Hvad skal man bruge ekspertpanelet til? Hvis der skulle gøres noget effektivt, så må det være, at man gav eksperterne frie hænder til at gennemgå det, som man burde have gjort for 2,5 år siden, inden man startede med Sundhedsplatformen, siger Henrik Thorup til DR P4 København.

Jens Gordon Clausen afviser, at ekspertrådet skulle have fået mundkurv på.

- Jeg synes på alle måder, at vi har givet ekspertrådet en klar og meningsfuld opgave, og det er inden for de rammer, at de så skal rådgive os, siger han til DR P4 København.

Mest Læste

Annonce