I marts i år gik plejefirmaet Kærkommen konkurs, og lige siden har 188 tidligere ansatte forgæves ventet på at få den løn, de har til gode. Nu er der langt om længe udsigt til, at der kommer en juridisk afklaring af, hvem der skal betale deres tilgodehavender, som for enkelte løber op i flere hundredtusinde kroner.
OPS - Få overblik her
Fagforbundet FOA, der repræsenterer 114 af de tidligere Kærkommen-ansatte, har nemlig anlagt sag mod både Lønmodtagernes Garantifond og de to kommuner Aalborg og Hjørring. Forbundets advokat har netop sendt stævningen til alle tre parter. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.
Når de tidligere Kærkommen-ansatte ikke har fået løn, skyldes det, at i alt 77 af dem blev ansat ved Hjørring og Aalborg Kommuner umiddelbart efter konkursen.
Det anser Lønmodtagernes Garantifond (LG) for en virksomhedsoverdragelse, og derfor mener fonden, at de nye arbejdsgivere - kommunerne - skal betale de ansattes tilgodehavender fra deres tid i Kærkommen.
Omvendt afviser de to kommuner, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse. Der var tale om helt normale ansættelser, blot i stort tal, fordi konkursen havde efterladt nogle presserende opgaver. Ergo mener kommunerne, at LG skal betale.
Nu forsøger FOA så ifølge NORDJYSKE at få en afklaring i ét hug. Det sker med en form for helgardering i stævningen:
Enten skal LG betale, fordi der ikke var tale om en virksomhedsoverdragelse - eller også skal de to kommuner skal betale, fordi der var tale om en virksomhedsoverdragelse.
Begge påstande er med i stævningen, hvor FOA også opfordrer de to kommuner til at fremlægge præcise oplysninger om, hvem de ansatte hvornår og hvordan. Det kan være afgørende for spørgsmålet om virksomhedsoverdragelse eller ej, og derfor vil FOA have hver enkelt medarbejders forhold gennemgået.
- Alle er enige om, at de tidligere Kærkommen-ansatte skal have deres tilgodehavende. Det er alene spørgsmålet om virksomhedsoverdragelse, der er afgørende for, hvem der skal betale, forklarer FOA’s advokat Mumme Thing.
- Vi anlægger sagen samlet mod LG og de to kommuner for at undgå, at medarbejderne falder mellem to stole. De er blevet gidsler i en tvist mellem to offentlige myndigheder, fastslår Mumme Thing overfor NORDJYSKE.
Striden omfatter ikke kun de Kærkommen-medarbejdere, der fik job i de to kommuner. Hvis retten når frem til, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse, skal de to kommuner måske også betale løn og feriepenge til de øvrige Kærkommen-medarbejdere.
Hos Aalborg Kommune ser Thomas Krarup (K), rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, frem til at få en afklaring.
- Vi havde ventet sagsanlægget, og vi mener fortsat, at vi har en god sag. Da Kærkommen gik konkurs, stod vi med en række opgaver, som skulle løses akut. Derfor ansatte vi nogle af de tidligere Kærkommen-medarbejdere, men det foregik efter helt normale ansættelsesprocedurer. Der var på ingen måde tale om en virksomhedsoverdragelse, siger Thomas Krarup til NORDJYSKE.
FOA ønsker sagen behandlet ved Retten i Aalborg eller Vestre Landsret. Hvor lang tid der vil gå, inden den er afgjort, har Mumme Thing ikke noget bud på.
Det har derimod Jan Jensen, der som formand for social- og sundhedssektoren i FOA Aalborg repræsenterer en stor del af de tidligere Kærkommen-ansatte:
- Det er godt, at der nu bliver taget hul på sagen. Men der kan gå år, inden der kommer en afgørelse. Det er direkte uanstændigt. Ingen er jo i tvivl om, at de har løn til gode.
- Det burde være sådan, at LG betalte i første omgang, og så kunne de bagefter skændes med kommunerne om, hvem der skulle betale i sidste ende, mener Jan Jensen.
Det samlede krav for de berørte FOA-medlemmer er på 10,5 millioner kroner. Det omfatter manglende løn for allerede udført arbejde og i opsigelsesperioden samt feriepenge.
Udfaldet af retssagen vil ifølge NORDJYSKE også få betydning for de Kærkommen-ansatte, der var organiseret i andre fagforbund, eksempelvis 3F og HK.
Kærkommen var ved konkursen også aktiv i en række andre kommuner, herunder Brønderslev. I de kommuner har LG dækket de ansattes krav.