Det er fagforeningen Djøf, som har undersøgt andelen af kvinder i akademiske job i centraladministrationen. Undersøgelsen viser, at 33 procent af alle chefstillinger i departementerne besiddes af kvinder, hvilket er et fremskridt fra 2001, hvor tallet var på 26 procent.
Djøf glæder sig over udviklingen, men er ikke overrasket.
”Set i lyset af, at kvinderne jo i stor stil får gode uddannelser og i stort antal også får jobs i centraladministrationen, er det ikke så overraskende, at kvinders andel af chefstillingerne stiger,” siger Edith Jakobsen, der arbejdspolitisk chef i Djøf, til Altinget.
Undersøgelsen viser, at der stor forskel på ligestillingen i de forskellige ministerier. Således er der flere kvindelige chefer på social- og sundhedsområdet, mens der kun er 13 procents kvindelige chefer i Finansministeriet.
Den forskel ærgrer Kvinfos direktør, Nina Groes.
”Det viser i virkeligheden et meget stereotype billede af, at sundhed, børn og hjemmet er noget, som kvinder tager sig af, mens økonomi og statens centrale anliggender er noget mænd tager sig af,” siger hun til Altinget.
Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V), glæder sig over, at de kvindelige akademikere er stærkt repræsenteret i staten.
“Når vi ser på departementscheferne, har der aldrig været så mange kvinder, som der er nu. For mig at se handler det ikke om, at der alle steder nødvendigvis skal være en 50/50-fordeling. Det handler om sund fornuft og om at få alle talenter i spil,” siger ministeren i en skriftlig kommentar til Altinget.