FN-flygtningechef til Danmark: Overhold konventionerne

Politik

07/02/2016 11:55

Nick Allentoft

En af FN-systemets topchefer anbefaler nu Danmark at stå fast på de internationale konventioner og øge bistanden i stedet for at skære ned. Det skriver Information.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Pierre Krähenbühl, chef for FN-organisationen UNWRA, anerkender, at den massive flygtningestrøm til Europa giver anledning til voldsom politisk debat i Danmark og resten af Europa. Men han siger samtidig, at de europæiske lande skal sørge for at holde sig på den rigtige side af de internationale konventioner.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Budskabet kommer i forlængelse af den internationale donorkonference om Syrien, som fandt sted torsdag og resulterer i løfter om ikke mindre end 10 milliarder dollar til de næsten 18 millioner syriske flygtninge, der har behov for hjælp i det kommende år.

»Det er i svære tider, principperne skal testes,« siger Pierre Krähenbühl, chef for FN-organisationen UNWRA, der de sidste 60 år har sørget for op mod fem millioner palæstinensiske flygtninge, til Information.

»Det er selvfølgelig et tegn på, hvor udfordret Europa er, når mange EU-lande nu strammer asyl- og indvandringslovgivningen, men det er netop i svære situationer som denne, at de fine konventionsprincipper skal stå deres prøve. Det er let nok at kræve, at andre lande rundt om i verden respekterer menneskerettighederne og andre internationale konventioner, men det er nu, at Europa skal vise, at de europæiske lande også selv lever op til dem,« siger Pierre Krähenbühl.

Den schweiziskfødte topdiplomat var fredag i København for at gøre Danmark opmærksom på, at der skal meget mere end humanitær bistand til de syriske flygtninge til, hvis det skal lykkes at skabe tålelige forhold i flygtningelejrene i de såkaldte nærområder, Tyrkiet, Libanon, Jordan og Irak, som tilsammen huser omkring fem millioner flygtninge.

De 10 milliarder dollar, som Danmark og andre donorlande lovede i London, er nemlig langtfra nok til at stoppe flugten mod Europa, understreger Pierre Krähenbühl.

Borgerkrigen i Syrien trækker ud og stadig flere af syrerne har svært ved at se en fremtid for dem selv og deres børn i lejrene.

»Der skal skabes hundredtusindvis af job, og en hel generation af børn og unge skal i skole, hvis det skal lykkes at standse flugten mod Europa. Og det kræver, at Danmark og de andre donorlande hjælper værtslandene og FN med at løse den enorme opgave,« siger han.

Men humanitær bistand er ikke nok, understreger Pierre Krähenbühl og opfordrer bl.a. Danmark til at bruge mange flere midler på hjælpe Tyrkiet, Libanon og Jordan med at løfte flygtningeopgaven.

»Der er simpelthen behov for udviklingsbistand til Syriens nabolande, og der er en direkte sammenhæng mellem hver krone, Danmark giver, og den næste familie, som beslutter sig for at flygte videre til Europa,« siger han.

FN-chefen anbefaler samtidig, at det internationale samfund fremover bruger langt flere kræfter på at finde de politiske løsninger, som skal til for at undgå et nyt Syrien eller Irak.

»Vi har brugt alt for få kræfter på at forhandle, lytte og vise tålmodighed. Det er Syrien et frygteligt eksempel på. Et andet eksempel er den israelsk-palæstinensiske konflikt, som efter 70 konfrontationer stadig ikke er løst.«

Og her har Pierre Krähenbühl en klar advarsel til Europa. Indtil nu er det bl.a. takket være UNRWA’s og værtslandenes indsats lykkedes at få størstedelen af de palæstinensiske flygtninge til at blive i regionen. Men det vil ikke vare ved, mener Pierre Krähenbühl.

»Den unge generation af palæstinensere er født efter Oslo-aftalerne (1993-1999, red.). De er vokset op med troen på, at det kan lade sig gøre at finde en forhandlingsløsning. De har fået at vide, at belønningen ville komme, hvis bare de var tålmodige. Men de sidste mange år er der absolut intet sket på den front, og en hel generation har tabt troen på, at det nogensinde kan lade sig gøre at få en fredsaftale på plads,« siger han.

Konsekvenserne af den omsiggribende håbløshed blandt de fem millioner palæstinensiske flygtninge på den anden side af Middelhavet er indlysende, mener den erfarne FN-chef.

»De har jo også set, hvordan hundredtusindvis af syrere sidste år satte kursen mod Europa – og nåede frem.«

»Hvis der ikke snart kommer gang i en fredsproces med Israel, er det kun et spørgsmål om tid, før mange af dem vil forsøge at følge efter.«

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.