FOA: Konkursbølge kan undgås

Ledelse

05/10/2015 15:30

Nick Allentoft

Konkursbølgen i plejesektoren kan undgås, hvis der indføres håndfaste krav til virksomhedernes økonomiske polstring, før de får tilladelse til at udøve pleje og omsorg over for ældre. Det mener FOA.

Lige op til weekenden gik firmaet Tryghedsplejen konkurs. Og i sidste uge var det det store nordsjællandske firma Bonderosen, der krakkede. Alle økonomiske alarmklokker har ringet i månedsvis i selskaberne, men der eksisterer ingen krav om et økonomisk fundament for virksomhederne, så der er sikkerhed for blandt andet løn, pension, skat og moms. 

”Det er næsten en invitation til folk med guldgraver-drømme. Hver eneste gang en privat leverandør går konkurs, så skal kommunerne træde til med timers varsel og med pæne ekstra-omkostninger til følge. Disse omkostninger kunne selskaberne for eksempel deponere forlods. Lige som der er krav om, at danske banker i dag skal være mere velpolstrede mod kriser, så er der i den grad brug for en polstring i ældreplejen,” siger forbundsformand Dennis Kristensen. 

Efter Tryghedsplejens konkurs er der nu kommet fokus på virksomhedens regnskaber og millionstore underskud i årevis. 

”Hvordan en række kommuner kunne havde tillid til Tryghedsplejens økonomiske formåen er en gåde i dag her kun tre dage efter konkursen. Det synes jeg faktisk, at KL skylder et rigtig, rigtig godt svar på. Når selskabets revisor øjensynlig ikke vil tage ansvaret for regnskaberne, hvordan kan kommunerne så på vegne af de ældre tage ansvaret for fortsat at bruge selskabet,” spørger Dennis Kristensen. 

Han peger på, at konkursbølgen i sektoren bør føre til en pause eller et stop for nye udbud og udliciteringer. 

”Myndighederne bør nøje gennemgå forløbet i de aktuelle konkurser med henblik på kommende ændringer i lovgivningen. I dag er alle parter tabere. Både de svage ældre, der ikke modtager hjemmehjælp. Medarbejderne, der mister deres arbejde. Og skatteborgerne, der finansierer ekstraregningerne hver gang der ryddes op efter konkurserne,” siger Dennis Kristensen. 

FOA, der organiserer både de privatansatte og offentligt ansatte i plejesektoren, udgav i september udspillet ”Fair konkurrence uden konkurser”.

FOAs samlede anbefalinger kan læses her

Mest Læste

Annonce