Dennis Kristensen kritiserer skarpt ny rapport fra ROPS.
Dennis Kristensen kritiserer skarpt ny rapport fra ROPS.

FOA: Ny rapport giver halve sandheder om udlicitering

Velfærd

26/3/15 10:34

Nick Allentoft

Ny rapport fra ROPS udelader konsekvent dårlige eksempler ved udlicitering. Mere skønmaleri, end forskning, mener FOA’s forbundsformand.

Den nye rapport fra Rådet for Offentlig Privat Samarbejde (ROBS) kritiseres skarpt af FOA. Den har til formål at give inspiration til kommuner og andre myndigheder i forhold til udlicitering af offentlige opgaver.

Men rapporten frasorterer konsekvent de mere negative erfaringer, som kommuner også har gjort sig med udlicitering. Det sker på trods af, at man også kan læse om vanskeligheder og udfordringer i den bagvedliggende data-rapport.

                    Pressemeddelelse om rapporten her 

FOA’s forbundsformand kalder det ”et skønmaleri”.

”Vi har brug for at få de reelle fakta på bordet i debatten om konkurrenceudsættelse af de bløde velfærdsområder. Vi har ikke behov for konstruerede billeder, hvor man alene anvender udvalgte fakta, der støtter synspunkter om mere udlicitering af eksempelvis ældrepleje, ” siger Dennis Kristensen.

Rapporten bygger på erfaringer fra seks kommuner, hvor repræsentanter fra kommune og privat leverandør er interviewet. Generelt fremhæves de gode erfaringer, mens de dårlige eller blandende forbigås i stilhed.

Det gælder kritik af de private leverandørers incitament i forbindelse med rehabilitering, som ikke nævnes i rapporten fra ROBS, men kan læses om i datarapporten.

I datarapporten beskriver man bl.a. også en erfaring fra Greve, hvor kommunen ville påbegynde et arbejde om tidlig opsporing i ældreplejen. De private leverandører var imidlertid ikke forpligtet på det område, hvorfor det var svært at komme i gang.

Derudover er åbenlyst negative erfaringer, som ellers var planlagt til at indgå i rapporten, blevet fravalgt. Det gælder en case med Holbæk Kommune og Forenede Care, der blev droppet efter, at Forenede Care trak sig fra leverancen.

Tilsvarende forholder rapporten sig ikke til, at den ene af de ”positive” cases siden er ændret væsentligt ved, at den private leverandør har forladt dele af ældreområdet i Gribskov.

”FOA har forgæves rejst kritikken af rapporten internt i ROPS. Hverken de øvrige interessenter på området, som er medlemmer af ROPS (Dansk Erhverv, DI, KL m.fl.) eller formanden for ROPS har desværre kommet os i møde. Det er besynderlig forskning,” siger Dennis Kristensen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.