Folkeskolen dyrere i hovedstadskommuner end i resten af landet

Politik

13/01/2016 11:46

Nick Allentoft

Det koster mere at sende børn i skole i en række hovedstadskommuner end i resten af landet.

Det viser en ny rapport fra KORA, Det Nationale Institut For Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Det skriver DR P4 København.

Rapporten viser, at 12 kommuner i hovedstadsområdet bruger mere end man kunne forvente, når man tager højde for forhold, der normalt får udgifter til at stige, bl.a. mængden af tosprogede elever og antallet af skolebørn i det hele taget.

Nogle af de dyreste kommuner er Frederikssund, København, Høje-Taastrup og Allerød. Her betaler man op mod 13 % mere pr. elev pr. år end andre kommuner.

Det kan være både være positivt og negativt, fortæller Camilla Dalsgaard, seniorprojektleder og forfatter til rapporten.

- Hvis man prioriterer området højt økonomisk, kan det være, fordi man har et højt serviceniveau og leverer en høj kvalitet. Det kan også betyde, at man har en lav produktivitet, hvor man gør tingene på en måde, der er dyrere, uden at man får bedre kvalitet, siger hun til DR P4 København.

I både Høje Taastrup og København mener man, at det gavner eleverne, at der bliver brugt flere penge end i resten af landet.

- Vi har bedre normeringer, skolemad til 45 millioner kroner om året og kolonier, som vi investerer i. I København bruger vi penge på ting, som man ikke gør i andre kommuner, siger Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V).

- Det er en bevist politisk beslutning, at vi prioriterer området højere end andre kommuner. Det er meget vigtigt for os at løfte eleverne i folkeskolen, så vi sørger for, at de kommer godt videre, siger Kurt Scheelsbeck (C), formand for Institutions- og Skoleudvalget i Høje Taastrup Kommune til DR P4 København.

I Frederikssund undersøger man lige nu, hvorfor kommunen bruger flere penge pr. elev end andre kommuner.

-Vi vil gerne ned og ligge blandt de gennemsnitlige udgifter. Der er ikke noget der taler for, at vi skal ligge markant højere end andre kommuner, siger Anne Mette-Risgaard Schmidt (V), formand for Uddannelsesudvalget til DR P4 København.

10 kommuner bruger ifølge rapporten færre penge, end man kunne forvente. Ingen af dem er placeret i hovedstadsområdet.

Mest Læste

Annonce