Forældre dropper folkeskolen: Stadig flere går på privatskole

Infrastruktur

03/10/2017 11:08

Nick Allentoft

Det er især et fravalg af folkeskolens lange skoledage, lyder det fra kommuner og friskoler.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Stadigt flere børn løber ind ad døren til en privatskole, når klokken ringer ind.

Andelen af børn, der går i privatskole, er steget fra 14 til 16 procent siden 2012. Det viser en opgørelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Og især i nogle hovedstadskommuner er stigningen langt større.

Også i Halsnæs Kommune er andelen af børn i privatskole fordoblet de sidste fem år. Her var det i 2012 knap hver tiende barn, der gik på privatskole - i dag er det hver femte.

Og det skyldes ifølge Michael Thomsen (V), formand for kommunens udvalg for skole, familie og børn, blandt andet folkeskolereformens længere skoledagene.

- Det tror jeg er en af årsagerne til, at de har valgt af flytte deres børn til en af privatskolerne, der jo netop slår sig op på ikke at have de samme lange skoledage, som man har i folkeskolen, siger han til DR P4 København.

Det samme oplever Charlotte Kristiansen, der er leder på den nye privatskole, Skolen ved Havet, i Halsnæs Kommune.

- Det folk peger på, når de søger til vores skole, er, at vi er en lille skole, der ikke har så mange elever i klasserne. Mange har også givet udtryk for, at der har været for mange lærerskift og vikarer i folkeskolen, siger Charlotte Kristiansen til DR P4 København og fortsætter:

- Og sidst, men ikke mindst, er der flere, der nævner, at skoledagen er for lang i folkeskolerne. Det er den ikke på privatskolen her, så det er skyld i mange skoleskift siger hun til DR P4 København.

Også Allerød Kommune har oplevet en fordobling i af andelen af elever, der går på privatskole. Her er tallet steget fra 4,5 procent af børnene i 2012 til 8,9 procent i 2016.

Skoleleder på den nye Allerød Privatskole, Mikkel Løvenhøj, får på samme måde henvendelser fra forældre, der er utilfredse med inklusion og de lange skoledage i folkeskolen, fortæller han til DR P4 København.

Og i det hele taget har interessen for privatskolen været overvældende, siden den åbnede sidste år.

- Der er kommet knap 170 elever ind i løbet af det første år her, og vi har stadig omkring 30 elever på venteliste til flere klasser, siger Mikkel Løvenhøj til DR P4 København.

Men det er alvorligt, at andelen af elever, der går i privatskoler, bliver ved at ryge i vejret. Det mener Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef ved VIA University College med fokus på folkeskolen.

- I de områder, hvor der er en høj koncentration af elever på privatskolerne, der kan være en risiko for, at man får a- og b-skoler. Så de ressourcestærke tilvælger privatskolerne, og man har folkeskoler, hvor der går rigtig mange ressourcesvage elever, siger han til DR P4 København.

Derfor kan kommunerne ifølge Andreas Rasch-Christensen med fordel give folkeskolen et løft, hvis de ser skiftet til friskoler vokse.

Det har de netop gjort i Halsnæs Kommune, hvor de godt 18 procent børn på privatskoler dog ikke bekymrer udvalgsformanden.

- Bliver niveauet dobbelt så stort, har vi måske et problem. Men det er fint med konkurrence. Det betyder også, at folkeskolen skal stå lidt på tæerne for at kæmpe om eleverne, siger Michael Thomsen til DR P4 København.

Samsø er landets topscorer på privatskoleandel. Her går 34,5 procent af børnene i privatskole, og næstefter kommer Gribskov Kommune med 31,5 procent.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.