Den fyrede direktør for landets største a-kasse, Michael Valentin, er blevet politianmeldt for at have modtaget returkommission i form af vinrejser.
Anmeldelsen blev indgivet til Københavns Politi torsdag, bekræfter Michael Valentin over for Ekstra Bladet.
- Jeg er blevet politianmeldt af Akademikernes A-kasse for et beløb, som ca. beløber sig til 40.000 kroner, som de mener kunne være tilkommet dem, fortæller Michael Valentin, der i september blev fyret under mørklagte omstændigheder.
Det er altså bestyrelsen for Akademikernes A-kasse, som har meldt den fyrede topchef til politiet for at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.
Læs om skandalerne
Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.
De kostbare rejser er gået til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien, oplyser Michael Valentin, som erkender 'sjusk' - men afviser noget kriminelt
- Jeg mener, at jeg har handlet i god tro og deltaget i leverandørture, som har været afholdt i 25 år. Så bliver jeg fanget af, at jeg ikke har været skarp nok på vilkår for deltagelse. Det er jeg selvfølgelig den i verden, som er allermest ked af og ærgerlig over, forklarer Michael Valentin.
Ifølge Michael Valentin har der været en egenbetaling på godt halvdelen af omkostningerne ved rejserne, som dermed må have kostet omkring 80.000 kroner. Turene er blevet delfinansieret af de rabatter, som Akademikernes A-kasse har optjent hos leverandøren, Sigurd Müller Vinhandel.
Den aalborgensiske vinhandler har i flere år været fast leverandør til Akademikernes A-kasse. Dels er der blevet indkøbt vin til gaver, receptioner og arrangementer - men samarbejdet har også omfattet Folkemødet på Bornholm, hvor Michael Valentin indtil i mandags var formand. Under folkemødet i sommer havde Akademikernes A-kasse eksempelvis dagligt en åben vinbar i deres stand fra eftermiddag til midnat.
Vinrejsernes præcise værdi er dog uhyre svære at gøre op. Vinproducenterne i udlandet udbetaler nemlig en 'bonus' til Sigurd Müller Vinhandel, som er afhængig af omsætningen på netop deres vinmærke. Denne bonus kan så bruges på at invitere gode kunder med på vinrejser, som altså bliver betalt af producenterne i eksempelvis Sydafrika og Chile. Jo mere vin Akademikernes A-kasse har indkøbt, jo flere rabatter og bonusser har der været at rejse for til fjerne vindistrikter.
Michael Valentin betegner det som 'sjusk', at han har deltaget i rejserne - men fastholder, at han har handlet i god tro.
- Der er en bonus, så hvis man køber et vist antal vin, så har du mulighed for at deltage i de ture. Jeg har deltaget i de ture, hvor der er en rabatdel, og det har jeg ikke været skarp nok på, siger han til Ekstra Bladet.
- Jeg har været sjusket i at sætte mig ind i forudsætningerne for deltagelse. Det er jo ikke alle, som har adgang til de ture, og når du får adgang på grund af noget, som Akademikernes A-kasse har købt, så er det jo ikke berettiget, at du kommer med på de ture, fortæller den fyrede fagboss.
Politianmeldelsen er noget af en kovending. Om fyringen skrev A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, i sidste måned til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at 'der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser'.
Siden er forholdende i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer blevet genstand for to advokatundersøgelser.
Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin.
Ekstra Bladet erfarer fra flere centrale kilder, at Michael Valentins vinrejser også er en del af statens undersøgelse.
Akademikernes A-kasses bestyrelse har også iværksat en advokatundersøgelse, som må formodes at have ført til politianmeldelsen for returkommission.
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Akademikernes A-kasse til politianmeldelsen.