Fyret topleder: Ansatte løb skrigende væk

Ledelse

14/12/18 6:21

Nick Allentoft

Nu fyret topleder skræmte mellemledere væk, viser ny opgørelse. Enten blev de fyret, frosset ud eller sagde selv op.

- Ubehagelig. Opfarende. Diktatorisk. Snu. En lunefuld enehersker.

Sådan beskriver tidligere chefer i Akademikernes A-kasse over for Avisen.dk den nu fyrede direktør Michael Valentin.

I de godt syv år, hvor den omstridte Michael Valentin var øverste administrerende direktør for Akademikernes A-kasse, var der en enorm udskiftning af ledere på centrale poster. Økonomi-ansvarlige, it-ansvarlige, underdirektører og andre chefer forsvandt efter få måneder, halve år eller ganske få år.

Mindst 12 ledere på centrale poster har ifølge Avisen.dks optælling forladt Akademikernes A-kasse efter relativt kort tid.

Avisen.dk har talt med mere end halvdelen af de tidligere ledere, som samstemmende fortæller, at Michael Valentins ledelsesstil og overforbrug fik dem til at søge væk i lyntempo.

Andre er blevet fyret og har fået forhandlet en fratrædelsesordning med tavshedspligt, og dermed fik Valentin lukket munden på dem.

- Jeg løb skrigende bort, udtaler en af de tidligere chefer til Avisen.dk.

- Jeg har aldrig haft så ondt i maven i mit liv, noterer en af Michael Valentins tidligere topchefer.

- Man blev frosset og mobbet ud, hvis man var uenig med ham, konstaterer en tredie topleder.

- Jeg bukkede ikke nakken, men det skal man kunne, for ellers blev man kylet ud, fortæller en tidligere leder i a-kassen.

Michael Valentins rolle som direktør i landets største a-kasse har trukket overskrifter, siden han blev fyret den 27. september.

Baggrunden for fyringen blev prompte mørkelagt, men Ekstra Bladet har beskrevet, at direktøren er mistænkt for at have misbrugt a-kassens penge, blandt andet til store vinindkøb.

Til Avisen.dk fortæller en række tidligere ledere i a-kassen nu om den ledelsesstil, som Michael Valentin praktiserede. De tidligere chefer har alle fået andre job og ønsker at være anonyme.

Udover at de uafhængigt af hinanden fremhæver, at Michael Valentin brugte sin magt til at gennemtrumfe sine egne beslutninger og tryne folk, hvis de modsagde ham, nævner de også, at direktøren tilsidesatte regler og traditioner i organisationen.

For eksempel ansatte han venner og bekendte til ledige stillinger hen over hovedet på ansættelsesudvalg, der ifølge de nu tidligere chefer ikke fik lov at se alle ansøgninger eller blive hørt.

Udover vennetjenester, overforbrug, drukkultur og chikane af tillidsrepræsentanter påpeger flere chefer også, at de så omgåelse af regnskab og gradbøjning af diverse regler.

Og hvis man som chef anførte over for Michael Valentin, at en bestemt sag eller hændelse var uholdbar og gik over stregen, blev man mødt af et vredesudbrud og en kold afvisning.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få et interview med formanden for a-kassen, Allan Luplau. Via en ekstern pressekonsulent har Allan Luplau sendt en mail, hvori han erklærer, at bestyrelsen burde have reageret på den store udskiftning af chefer omkring Michael Valentin.

"Med den viden bestyrelsen i dag har om ledelsesforholdene under Michael Valentin, står det klart, at bestyrelsen naturligvis skulle have været tættere på de forhold, som tydeligvis har medført, at der har været så stor udskiftning blandt lederne i Akademikernes A-kasse (AKA), som tilfældet er", skriver Allan Luplau til Avisen.dk.

Avisen.dk har været i kontakt med Michael Valentin og oplyst ham om de tidligere medarbejderes kritik af hans ledelsesstil. Men Michael Valentin ønsker ikke at kommentere kritikken.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce