Har studeret kristendom i årevis: Reinkarnationssag får Lars Muhl til at melde sig ud af folkekirken

Velfærd

27/11/2015 10:22

Nick Allentoft

Historien om suspensionen af sognepræst for at tale om reinkarnation skaber fornyet debat om folkekirkens fornyelse eller mangel på samme. TV Øst har talt med sangeren Lars Muhl, der har studeret kristendom i over 25 år og er kendt for sangen "sjæl i flammer".

Sanger, forfatter og religionsdebattør Lars Muhl melder sig ud af folkekirken, efter at biskop Peter Fischer-Møller har valgt at fritage sognepræst Annette Berg fra Vig for tjeneste resten af året, fordi hun har udtalt, at hun tror på reinkarnation.

Sagen om sognepræst Annette Berg fra Vig har fået sanger, forfatter og religionsdebattør Lars Muhl til at melde sig ud af folkekirken. Det meddeler han ifølge TV ØST torsdag.

- Så er tidspunktet kommet, det tidspunkt, som jeg i årevis har udsat og udsat, fordi jeg troede på og håbede på, at den kirke, Folkekirken, hvori jeg både er døbt og konfirmeret, på et tidspunkt ville finde ind til Yeshua (Jesu hebraiske og rette navn). Desværre bliver det håb gjort mere og mere til skamme, senest i forbindelse med den præst, som er blevet fritstillet fra sit embede, fordi hun har vovet at lufte sin tro på reinkarnation. Folkekirken bevæger sig dag for dag længere væk fra den Yeshua, som både i sit eget og mit hjerte kan rumme ALLE, både syndere og toldere, skriver han i et åbent brev til folkekirken.

Først tilgivet få fritaget

Annette Berg medvirkede 29. oktober i TV ØST programmet Præstens Lektie, hvor hun udtalte, at hun tror på reinkarnation. Det førte efterfølgende til en del kritik fra kolleger, som ikke finder det foreneligt med folkekirken at tro på den slags. Biskop Peter Fischer-Møller kaldte Annette Berg til en tjenestelig samtale, og de to sendte bagefter en fælles pressemeddelelse ud om, at hun ikke forkyndte reinkarnation og var klar over, at reinkarnation ikke er en del af folkekirkens bekendelsesgrundlag. Hun fik lov at beholde sit job med det forbehold, at hun frem til 31. december 2016 skulle være under tilsyn.

Pressemeddelelsen medførte nogle dage senere kommentarer om, at hun med udsigt til sanktioner tilsyneladende ændrede holdning, og det fik Annette Berg til tirsdag den 17. november at udsende en pressemeddelelse om, at hun stadig holder døren åben for reinkarnation som en mulighed efter døden.

- Dermed rejste hun igen en berettiget tvivl om, hvorvidt hun som præst i den danske folkekirke ved sin brug af begrebet reinkarnation forkynder reinkarnation, lød det efterfølgende fra biskoppen i en pressemeddelelse, der altså blev fulgt op af en tidlig juleferie til Vigs sognepræst.

Reinkarnation var en udbredt tanke

Lars Muhl, der musikmæssigt er kendt for sangen 'Sjæl i flammer', har i over 25 år studeret kristendom, filosofi og det aramæiske sprog, som var Jesus' modersmål. Han har til Præstens Lektie blandt andet udtalt, at det på Jesu tid var en almindelig udbredt tanke, at reinkarnation var en del af ens kosmologiske indsigt. Han har derfor svært ved at forstå, hvorfor det er så svært for nutidens folkekirke at rumme.

- Jeg har i mange år undret mig over, hvorfor Folkekirken, i sine fortvivlede forsøg på at forny sig, har haft så svært ved at søge mod hovedstolen, mod selve kilden, altså den tradition, som Yeshua kom af. Vi bliver nødt til at forstå, at kristendommen, som vi kender den i dag, ikke blev opfundet på Yeshuas tid. Og måske er det i virkeligheden Folkekirkens problem. Den baserer sig på en senere version af Yeshuas lære, som kirkens mænd, i dels 325 og 500 år efter Yeshuas død og opstandelse, besluttede skulle være den ”rigtige” kristne tros grundlag. Det var først og fremmest politiske beslutninger, som lod en snæversynet teologi vokse frem og distancere sig fra Yeshuas lære, skriver han i sit brev.

- Jeg er kommet dertil, at jeg ikke mere orker at deltage i debatten, hverken om reinkarnation eller hvad som helst andet, Folkekirken nu ikke kan rumme, men må blot erkende, at min tid i Folkekirken er forbi(...) Jeg gør mig ingen illusioner om, at dette brev afstedkommer andet, end at Folkekirken bliver et medlem mindre. Jeg vil blot bede til, at institutionen en gang vil blive i stand til at åbne sine døre og sit hjerte for den Yeshua, som var, er og altid vil være, og dermed også for alle os, dens forvaltere ikke vil kendes ved, slutter han sit brev.

Mest Læste

Annonce