HK gør klar til et nyt arbejdsmarked: Fremtidslaboratorium skal finde løsninger

Bæredygtighed

23/10/17 8:33

Nick Allentoft

HK vil bruge 24 mio. kr. på et nyt laboratorium, som skal forberede fagbevægelsen til en fremtid med et nyt arbejdsmarked. Man vil finde svar på, hvad kontorassistenten og ekspedienten skal leve af i fremtiden.

Fagforbundet HK afsætter nu 24 millioner kroner til at få sine medlemmer og fagbevægelsen med ind i fremtiden. De mange penge skal bidrage til, at blandt andre laboranter, kontorassistenter og ekspedienter ikke bliver gjort overflødige som følge af den hastige teknologiske udvikling.

- Hvad kan vi gøre for at redde de truede fag og få dem til at overleve på nye måder? Det skal vi som fagforening kunne komme med svar på og berolige vores medlemmer, men også rådgive dem om, hvilke kurser og uddannelse man så har brug for, siger formanden for HK, Kim Simonsen, til Ugebrevet A4.

Den 4 IR

Den 4. industrielle revolution er over os, og forandringerne vil komme hurtigere end nogensinde før. Hvad gør det ved vores samfund og hverdag, og hvilke muligheder giver det os? Følg med på vores temaside og deltag i debatten.

Indlæg kan sendes til Redaktionen

I HK bruger man begrebet ’truede fag’, når man ser på hvilke faggrupper, der er i fare på grund af den digitale udvikling. Eksempelvis hvad sker der med lægesekretærerne på sygehusene, efterhånden som lægerne selv - via for eksempel Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden - foretager alle mulige registreringer?

- Skal lægesekretærerne så bare fyres eller forsvinde, eller kan man bruge dem til helt andre funktioner i sundhedssektoren? Patientvejledere, controllere eller noget helt tredje? Både centralt og lokalt skal vi komme med forslag og svar, så vi er med til at forme fremtiden, siger Kim Simonsen.

Ambitionen er også, at HK skal være digital frontløber i medlemsservice. Blandt andet skal en jurarobot kunne screene ansættelseskontrakter og sikre, at ingen HK-medlemmer bliver snydt for feriepenge, pension eller noget helt tredje.

Meningen med et digitalt tigerspring i HK er at frigøre ressourcer til nye former for medlemsarbejde, pointerer Kim Simonsen.

De 24 millioner kroner til fremtids-laboratoriet ’HK LAB’ bliver fordelt med 15 millioner kroner til et centralt 'laboratorium' med i første omgang to ansatte i København. Derudover afsættes der 9 millioner kroner, som skal gå til initiativer i lokalafdelingerne.

HK holder kongres i Aarhus i den kommende uge, og her ventes 56-årige Kim Simonsen genvalgt som formand.

Annonce