Modelfoto

Klamme toiletter: 5 ud af 100 skoler gør noget reelt ved det

Velfærd

14/12/2017 12:00

Nick Allentoft

Ny stor undersøgelse afslører hvor skidt det står til med toiletbesøg og renhed på landets skoler. Det er skadeligt for børnene. Skole i Sønderjylland gør noget ved det.

Når du sender dit barn i skole, er der en vis sandsynlighed for, at du får et tissetrængende barn hjem. Hvert fjerde folkeskolebarn holder sig nemlig langt væk fra skolens toiletter.

LÆS OGSÅ: LAD OS LAVE EN SKIDEGOD SKOLE

Men på Rinkenæs Skole ved Gråsten har man gjort noget ved problemet. Hver klasse har fået deres eget toilet, hvilket gør det sværere for eleverne at "gemme" sig, hvis de har svinet toilettet til.

Det skriver DR Syd.

Eleverne har også fået en større følelse af ejerskab og medansvar, fortæller lærer Ulla Brommann til DR Syd.

- I og med, at børnene har været med til at tage ansvar, har vi simpelthen fået vendt skuden til, at det er en succeshistorie – for vi har jo ikke fået nyt inventar, fortæller hun om de rene toiletter, siger hun.

- Nogle gange tidligere holdt jeg mig bare, til jeg kom hjem, fortæller Benjamin Rasmussen til DR Syd.

Sammen med Stine Nissen går han i 5. klasse, og de er begge enige i, at det øgede ansvar har gjort toiletterne meget pænere. Tidligere var det slet ikke godt, fortæller Stine til DR Syd.

- Toiletterne var rimeligt klamme, før vi begyndte med det her. Der var tis på gulvet, tegnet på væggene og mudder overalt, siger hun.

Både Benjamin og Stine fortæller, at de før i tiden undlod at gå på toilettet en hel dag. Det gjaldt mange af eleverne på Rinkenæs Skole, forklarer Ulla Brommann.

Forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem ulækre skoletoiletter og børn, der tisser i bukserne. Blandt de elever, der holder sig hele skoledagen, er der 50 procent øget forekomst af ufrivillig vandladning og forstoppelse.

Det viser resultaterne af en undersøgelse, der er en del af den nationale Naturvidenskabsfestival.

- Det er tankevækkende, at halvdelen af børnene er utilfredse med toiletterne. Vi er nødt til at finde ud af, hvad der er baggrunden for det, siger professor og overlæge Søren Rittig fra Aarhus Universitetshospital, der har været med til at lave undersøgelsen.

Det viser sig, at mange skoler kan gøre meget mere i kampen mod inkontinens, forklarer Søren Rittig.

- Vi kan se, at kun cirka fem procent af skolerne involverer eleverne i at have ansvaret for forholdene på toiletterne. Måske skal man også ind og kigge lidt mere på det. Så der bliver lidt mere medansvar i forhold til at holde toiletterne rene, siger han til DR Syd.

Medansvar er netop, hvad eleverne på Rinkenæs Skole har fået. Og det har nedbragt antallet af børn, der holder sig i løbet af skoledagen, vurderer Ulla Brommann.

- Vi er ovenud begejstrede. Projektet kører på andet år, og vi har faktisk ikke haft nogle klager fra børnene om, at der er noget, der er ulækkert, eller der er tis på gulvene, siger hun.

Rinkenæs Skole har også indført en toiletpatrulje, som inspicerer toiletter to gange om dagen.

- Vi kigger efter vasken først og derefter på gulvet, og så kigger vi, hvordan det ser ud nede i toilettet. Ser det meget beskidt ud, får det 1-1-1, og hvis det ser pragtfuldt ud, får det 5-5-5, forklarer Benjamin Rasmussen.

Hver fredag bliver skolens reneste toilet kåret. Det sker til fællessamling med trommehvirvel og i denne uge en kasse med legesager som præmie.
Søren Rittig hilser toiletpatruljen velkommen, og han tror, at det kan være én af måderne at holde inkontinens fra døren.

- Det lyder vældig spændende. Alt hvad man kan gøre for at undgå, at eleverne går og holder sig, vil være godt. For så undgår de at få inkontinens, siger han.

UNDERSØGELSENS RESULTATER:
- En fjerdedel af alle elever bruger aldrig skolens toiletter, uanset køn eller alder.
- Blandt de elever, der holder sig for at undgå at benytte skoletoiletterne, er der en 50 procent øget forekomst af ufrivillig vandladning og forstoppelse.
- Halvdelen af eleverne er utilfredse eller meget utilfredse med skolens toiletter.
- 15 procent af alle syvårige danske børn har problemer med at styre blæren eller at komme af med afføringen.
- Ifølge hver fjerde elev er deres toiletter tilstoppede for det meste eller altid.
- I alt har cirka 15 procent af 7-årige mindst én form for inkontinens, og selv i 18-års alderen lider 2-3 procent af eleverne af inkontinens. Disse tal stemmer overens 
med en stor spørgeskemaundersøgelse fra Hong Kong (Yeung et al, 2006).
- 19.577 elever fra skoler og ungdomsuddannelser har deltaget i undersøgelsen.
- Heraf udgør piger 50,6 procent og drenge 49,4 procent. I alt besvarede over 90 procent af de elever, der kunne deltage i Masseeksperimentet, spørgeskemaerne.
Undersøgelsen blev gennemført i ugerne 38-40 pa° skoler og ungdomsuddannelser i hele Danmark.
4000 folkeskoleelever fra Syd- og Sønderjylland har medvirket i undersøgelsen - på landsplan næsten 20.000.
Undersøgelsen er en del af den årlige Naturvidenskabsfestival, der arrangeres af Astra – det nationale Center for Læring i Natur, læs mere her.

dr.dk/nyheder/regionale/syd/paa-rinkenaes-skole-patruljerer-toiletpolitiet-hver-dag

Mest Læste

Annonce