Kritik: Dagpengekommission glemmer gruppe af udfaldne

Politik

20/10/2015 09:35

Nick Allentoft

Debatten om dagpengesystemet har helt overset de mange tusinde, der er på vej ud af dagpengesystemet efter to års ledighed. Det skriver Avisen.dk

Efter at Dagpengekommissionen har fremlagt sine længe ventede anbefalinger, kan forhandlingerne om et nyt og bedre dagpengesystem gå i gang.

Men alt imens politikerne på Christiansborg sætter sig ved forhandlingsbordet er tusindvis af danskere faldet ud af dagpengesystemet. Og i de kommende uger vil yderligere hundredevis af arbejdsløse opbruge retten til dagpenge og de midlertidige ydelser, som har fungeret som økonomisk sikkerhedsnet.

Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

Dagpengekommissionen forholder sig slet ikke til deres situation, og derfor er der brug for, at politikerne står klar med mere hjælp til de udfaldne, lyder opråbet fra både a-kasser og fagbevægelsen.

- Det er en ringe trøst, at der kommer et bedre dagpengesystem, så der ikke falder så mange ud om et år eller halvandet, hvis man står til at miste forsørgelsen nu og her, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke.

I øjeblikket opbruger godt 1000 ledige dagpengeretten hver måned, mens flere end 200 arbejdsløse hver uge ryger ud af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.

Heraf er det skønsmæssigt blot omkring 30 procent, som kan få kontanthjælp, mens resten står uden offentlig forsørgelse, fortæller Verner Sand Kirk. Og gruppen af udfaldne vil kun vokse sig større, indtil de nye dagpengeregler kan træde i kraft.

I den seneste opgørelse fra juli i år havde over 9.000 personer mistet deres dagpengeret i 2015, mens 3.800 personer havde mistet retten til midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

Også forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, vil have mere hjælp til de mange, der ryger ud i tiden frem til at et nyt dagpengesystem forhåbentlig skaber mere tryghed for de ledige.

- Jeg har tidligere kritiseret politikerne for at lave lappeløsninger på dagpengeområdet, men i det her tilfælde er der lige netop brug for en lappeløsning, som samler dem op, der er kommet i klemme.

Den tidligere SR-regering lavede sammen med SF og Enhedslisten flere midlertidige ordninger, som skulle afbøde konsekvenserne af dagpengereformen.

Det gælder blandt andet den midlertidige arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse, som begge sikrer ledige en periode med en ydelse på kontanthjælpsniveau, når dagpengeretten udløber.

Begge ordninger bliver løbende udfaset, og umiddelbart er der ingen håndfaste løfter at hente, når det gælder ønsket om mere hjælp til dem, der falder ud.

Kun Enhedslisten er klar til på forhånd at love at kæmpe for de udfaldne i forbindelse med dagpengeforhandlingerne.

- Anbefalingerne fra kommissionen giver jo ikke noget svar til de mange mennesker, der har opbrugt deres dagpengeret. Det er klart, at vi vil tage den problematik med ind til forhandlingerne, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, er noget mere forbeholden, når det gælder a-kasserne og fagbevægelsens ønske om mere hjælp til de udfaldne, og hos Socialdemokraterne påpeger beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, at det er regeringen, som har serveretten, og at han ikke forventer nye tiltag for dem, der mister dagpengeretten,

- Lige nøjagtig den her gruppe skal nok mere indfanges af, at vi forhåbentligt får skabt flere arbejdspladser samt de forbedringer, som er en del af beskæftigelsesreformen. Det handler primært om, at vi skal have folk hurtigere i arbejde, siger han.

Heller ikke Dansk Folkeparti, som ellers har presset på for at få afsat flere penge til dagpengeområdet, er klar med konkrete forslag om mere hjælp til dem, der ryger ud af systemet.

Mest Læste

Annonce