Foto: Nørlev Grundejerforening
Foto: Nørlev Grundejerforening

Kystkommuner overser oversvømmelser fra havet

Bæredygtighed

25/4/17 8:00

Nick Allentoft

12 kystkommuner mangler at forholde sig til kystoversvømmelser i deres klimatilpasningsplaner.

Vandstanden i vores have stiger.

Alligevel mangler 12 kystkommuner, at forholde sig til oversvømmelser fra havet i deres klimatilpasningsplaner. Det viser en ny evaluering fra Miljøstyrelsen.

En del af kommunerne har kun set på oversvømmelsesrisikoen fra regn, mens de har ignoreret eksempelvis grundvandsstigninger, vandløb og havvand. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Derfor kalder Miljøstyrelsen planerne for mangelfulde, fordi kommunerne bør tænke alle oversvømmelseskilder ind.

- Hvis en eller flere kilder mangler i risikokortlægningen, så vil vurderingen af behovet for indsats være tilsvarende mangelfuld, konstaterer kontorchef i Miljøstyrelsen, Katrine Rafn.

I Ringkøbing-Skjern Kommune afviser formand for teknik- og miljø, Ole Kamp, at kommunens klimatilpasningsplan er mangelfuld, selv om den ikke forholder sig til kystoversvømmelser.

Han peger på, at Ringkøbing-Skjern er en del af fællesaftalen med staten om kystbeskyttelse, som dækker flere vestkystkommuner fra Lodbjerg til Nymindegab og gælder frem til 2018.

- Vi får problemer, hvis Vesterhavet går igennem kysten. Der har vi jo fællesaftalen med staten, som gerne skal sikre, at vi kan holde Nordsøen ude, siger udvalgsformanden til DR P4 Midt & Vest.

Ringkøbing-Skjern Kommune forholder sig altså til kystoversvømmelse, selv om det ikke står i den lokale klimatilpasningsplan, der gælder fra 2017 til 2029, lyder det fra Ole Kamp.

I 2012 aftalte den daværende regering med Kommunernes Landsforening, at de sidstnævnte i løbet af 2013 skulle udarbejde "klimatilpasningsplaner, der indeholder en kortlægning af risikoen for oversvømmelse, og som skaber overblik og prioriterer indsatsen".

En ny evaluering fra Miljøstyrelsen viser, at alle kommuner har lavet en klimatilpasningsplan. Dog er der stor forskel på, hvor detaljerede planerne er.

 

FAKTA:

Følgende 12 kystkommuner forholder sig ikke til kystoversvømmelser i deres klimatilpasningsplaner:

Brøndby, Brønderslev, Hedensted, Herning, Hørsholm, Langeland, Mariager Fjord, Ringkøbing-Skjern, Solrød, Vallensbæk, Vesthimmerland og Vordingborg.

Annonce